wtorek, 8 kwietnia 2014

Spring Rolls

Idealna wiosenna przekąska, czyli popularne sajgonki w wersji warzywnej i bez smażenia w głębokim tłuszczu. Możemy do nich naładować wszystko na co mamy akurat ochotę. Są lekkie i chrupiące. Jeśli nie jesteśmy wielbicielami surowych, chrupiących warzyw, można je wcześniej podsmażyć kilka minut na małym ogniu na niewielkiej ilości oleju (oprócz ogórka).


Składniki (ok. 10-15 szt.) :
10-15 sztuk płatów papieru ryżowego
50 g makaronu ryżowego
3 grzyby Mun
¼ kapusty pekińskiej
¼ świeżego ogórka
½ średniej marchewki
½ czerwonej papryki

Sos do maczania :
5 łyżek sosu sojowego lub rybnego
1 łyżka octu ryżowego
2 łyżki soku z limonki
1 łyżeczka brązowego cukru
1/3 papryczki chilli
1 ząbek czosnku

Sposób przygotowania :
Najpierw przygotowuję sos – papryczkę chili i obrany czosnek bardzo drobno siekam, wrzucam do miseczki, dodaję resztę składników, mieszam i odstawiam do lodówki, żeby smaki się przegryzły. Grzyby Mun wkładam do garnka, zalewam gorącą wodą, moczę 15 minut, następnie gotuję kolejne 10 minut. Odlewam, pozostawiam do przestygnięcia, kroję na mniejsze kawałki. Kapustę pekińską drobno szatkuję. Ogórek i marchew obieram, kroje w cienkie słupki, tak samo kroję paprykę. Wszystkie warzywa wkładam do jednej miski, dodaję grzyby Mun. Makaron ryżowy przygotowuję według instrukcji z opakowania, odlewam go i również dodaję do warzyw, wszystko dokładnie mieszam. Przygotowuję dużą miskę, wlewam do niej letnią wodę, zanurzam po 1 płacie na kilka sekund (kiedy widzę, że płat zaczyna mięknąć, wyciągam go), wyjmuję przekładam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Pozostawiam na chwilę do przeschnięcia, przekładam na drugi talerz, układam na nim trochę farszu i zawijam jak krokiety. Powtarzam aż skończy się farsz. Sajgonki podaję z wcześniej przygotowanym sosem do maczania. 

5 komentarzy:

  1. Bardzo je lubię,ale rzadko robię,bo są trochę czasochłonne i wymagają cierpliwości przy zwijaniu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kupiłam sobie kiedyś papier ryżowy z myślą, że zrobię sajgonki. Póki co na myśleniu zakończyłam, ale chcę takie jak ty masz :-)) Piękne!

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJĘ ZA ODWIEDZINY I POZOSTAWIONY KOMENTARZ! ANONIMIE, PROSZĘ NIE POZOSTAWAJ BEZIMIENNY :)