wtorek, 29 kwietnia 2014

Tagliatelle z pesto z rukoli i pomidorkami koktajlowymi

Było już klasyczne pesto bazyliowe oraz pesto pietruszkowe. Dzisiaj kolejna propozycja – pesto z rukoli. Smakuje równie wspaniale jak poprzednie. Możemy dodać je do makaronu, zupy, sałatki lub posmarować nim grzanki. Zastosowań jest wiele :) 
Pesto możemy przygotować w większej ilości, wsadzić do słoiczka, wierzch zalać oliwą i przechowywać do dwóch tygodni w lodówce.


Składniki na pesto (słoiczek 200g) :
50 g rukoli
50 g orzeszków piniowych
25 g startego parmezanu
1 ząbek czosnku
90 ml oliwy
sól

Pozostałe składniki na 2 porcje :
200 g makaronu tagliatelle
garść pomidorków koktajlowych

Sposób przygotowania :
Najpierw przygotowuje pesto : wszystkie składniki umieszczam w malakserze i miksuję na papkę, dodaję do smaku sól, przekładam do słoiczka, wstawiam do lodówki. Makaron gotuję według instrukcji z opakowania. Pomidorki myję i przekrawam na pół. Ugotowany makaron odsączam z wody, przekładam z powrotem do garnka, dodaję 3-4 łyżki pesto, dokładnie mieszam. Nakładam na talerze, na makaronie układam pomidorki koktajlowe.

7 komentarzy:

  1. Pyszny i prosty makaron, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pesto z rukoli to moje ulubione :]

    OdpowiedzUsuń
  3. piękne kolory, apetyczne

    Zapraszam do mnie na konkurs makaronowy
    http://piernikowa-chata.blogspot.com/2014/04/danie-z-makaronem-lubella-dla-dzieci.html

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda przepięknie i w sam raz dla mnie- uwielbiam takie potrawy:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię pesto z rukoli :) do makaronu masuje idealnie!

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJĘ ZA ODWIEDZINY I POZOSTAWIONY KOMENTARZ! ANONIMIE, PROSZĘ NIE POZOSTAWAJ BEZIMIENNY :)