wtorek, 20 maja 2014

Chleb z cebulką

Uwielbiam kiedy w domu unosi się zapach świeżo pieczonego chleba. Nad zaletami domowego pieczywa nie ma się co rozwodzić, jest najsmaczniejsze i koniec :). Dzisiaj podaję przepis na chleb z cebulką, wielokrotnie przeze mnie pieczony. Jest mięciutki, rozpływa się w ustach. Zachęcam do wypróbowania! :)


Składniki na zaczyn :
15 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
100 ml ciepłej wody

Składniki na ciasto :
400 g mąki pszennej + trochę mąki do podsypania
1 łyżeczka soli
150 ml ciepłej wody
1 średnia cebula
1 łyżka oleju

Sposób przygotowania :
Cebulę obieram, kroję w kostkę, na patelni rozgrzewam łyżkę oleju, wrzucam cebulkę, oprószam szczyptą soli i pieprzu, smażę aż się zarumieni. Przekładam ją na talerz i odstawiam do przestygnięcia. Przygotowuję zaczyn : do miseczki wkruszam drożdże, dodaję cukier i wodę, mieszam aż składniki się połączą, odstawiam na 15 minut. Do większej miski przesiewam mąkę, dodaję sól, mieszam, dodaję cebulkę, mieszam, dodaję rozczyn i wodę, mieszam łyżką aż ciasto zbije się w kulkę. Wówczas przekładam je na blat i wyrabiam przez kilka minut. Kilka razy podsypuję niewielką ilością mąki. Gotowe ciasto przekładam do miski, przykrywam ściereczką i odstawiam na 90 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie foremkę (25x12) wykładam papierem do pieczenia, przekładam do niej ciasto, wyrównuję, ponownie przykrywam ściereczką i odstawiam na 60-90 minut (ciasto powinno urosnąć nad brzeg foremki, musi mieć wyraźną „górkę”). Wierzch lekko posypuję mąką, piekę w temperaturze 200 stopni przez 35-40 minut (jeśli chleb mocno się zarumieni przed końcem pieczenia, należy wierzch przykryć folią aluminiową). Upieczony chleb studzę na kratce. 

13 komentarzy:

  1. Mam tak samo jak Ty... :) Chlebek wygląda smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny chleb z cebulką :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z cebulką super ! pyszny na pewno

    OdpowiedzUsuń
  4. To jest pomysł! Cebulka w chlebie jest taka...klimatyczna :)
    Wygląda przepysznie.

    Dziękuję za wizytę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. mmm... uwielbiam takie chleby :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Chleb z cebulką....... hm pycha! Już wyobrażam sobie ten smak i zapach:)

    OdpowiedzUsuń
  7. mmmm jadłabym jak szalona :) musi fantastycznie pachnieć!

    OdpowiedzUsuń
  8. Podoba mi się ten przepis, bo można szybko chlebuś upiec. Mam drożdże, cebulkę również, więc nic nie stoi na przeszkodzie, żebym go upiekła :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo mi się podoba twój przepis :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Domowe chleby smakują najlepiej, z cebulką musi być wyjątkowy :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Takim chlebkiem zawsze można mnie skusić, a gdyby jeszcze posmarować go smalcem...niebo w gębie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Też piekę chleb z cebulą. Nieco inaczej, ale Twój wygląda równie zachęcająco i apetycznie

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJĘ ZA ODWIEDZINY I POZOSTAWIONY KOMENTARZ! ANONIMIE, PROSZĘ NIE POZOSTAWAJ BEZIMIENNY :)