sobota, 31 maja 2014

Makaron ryżowy z warzywami

Smaczny i lekki posiłek z dużą ilością warzyw i delikatnym makaronem ryżowym, który mogę jeść codziennie ;). Tak przygotowany makaron możemy również potraktować jako farsz do Spring Rollsów – klik.


Składniki (2 porcje) :
80 g makaronu ryżowego nitki
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 duża marchewka
1 czerwona papryka
1 papryczka chili
150 g zielonej fasolki szparagowej
4 łyżki oleju
sos sojowy
limonka
sól

Sposób przygotowania :
Cebulę, czosnek i marchew obieram. Cebulę kroję w piórka, czosnek i chili w plastry (jeśli nie lubimy pikantnych potraw, oddzielamy nasiona od chili i wyrzucamy), marchewkę i paprykę w słupki. Odkrawam końce fasolki, gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam cebulę i czosnek, smażę przez 2 minuty, aż się zeszkli. Dodaję marchew, oprószam solą, chwilę smażę, wlewam 4-5 łyżek wody, duszę pod przykryciem kilka chwil, aż marchew zacznie mięknąć. Wówczas wrzucam chili i czerwoną paprykę, polewam sosem sojowym, smażę aż papryka zmięknie, na koniec dorzucam odsączoną i pokrojoną na mniejsze kawałki fasolkę. Makaron ryżowy wkładam do miski, zalewam wrzątkiem, przykrywam i odstawiam na 3 minuty. Gotowy makaron odsączam i wrzucam do miski, dodaję zawartość patelni, mieszam, doprawiam do smaku sosem sojowym i sokiem z limonki. 

7 komentarzy:

  1. dawno nie jadłam takiego makoronu, chętnie bym sie skusiła na takie danie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Szybko, lekko i kolorowo! Takie dania lubię :) Super!

    OdpowiedzUsuń
  3. Moje smaki !
    Wygląda cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie cuda! Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zjadłabym z największą przyjemnością :)

    OdpowiedzUsuń
  6. super pomysł akurat nie wiedziałam co zrobić z makaronem ryżowym który został mi po sajgonkach!

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJĘ ZA ODWIEDZINY I POZOSTAWIONY KOMENTARZ! ANONIMIE, PROSZĘ NIE POZOSTAWAJ BEZIMIENNY :)