czwartek, 8 maja 2014

Risotto z zielonym groszkiem i boczkiem

Risotto to jeden z najlepszych sposobów na przygotowanie ryżu. Jest bardzo smaczny, kremowy, wręcz rozpływa się w ustach. Dodatki wybieramy wedle własnych upodobań, aczkolwiek nie należy przesadzać z ich ilością. Ryż jest tak smaczny, że nie potrzeba mu wielu towarzyszy :).


Składniki (2 porcje) :
200 g ryżu arborio
2 ½ łyżki masła
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
200 ml białego półwytrawnego lub wytrawnego wina
garść startego parmezanu
150 g boczku w plastrach
olej
1 szklanka mrożonego groszku
600 ml bulionu drobiowego

Sposób przygotowania :
Boczek kroję na mniejsze kawałki, na patelni rozgrzewam odrobinę oleju, wrzucam boczek, smażę aż się zarumieni, przekładam na talerz, za pomocą ręcznika papierowego usuwam nadmiar tłuszczu. Cebulę i czosnek obieram i drobno siekam. W garnku rozpuszczam masło, wrzucam cebulę i czosnek, smażę przez 1 minutę ciągle mieszając. Następnie wrzucam ryż, mieszam, smażę przez chwilę. Wlewam wino, mieszam, gotuję aż alkohol odparuje,  wówczas wlewam chochlę gorącego bulionu, gotuję na małym ogniu mieszając co kilka-kilkanaście sekund. Kiedy ryż wchłonie bulion, wlewam kolejną chochlę i ciągle mieszam i tak aż do skończenia płynu. Groszek wrzucam do małego garnka lub miski zalewam wrzątkiem, pozostawiam na 2-3 minuty. Pod koniec gotowania ryżu dodaję garść startego parmezanu, zdejmuję garnek z ognia, dodaję boczek i groszek, mieszam, nakładam na talerze.

10 komentarzy:

  1. Pysznie wygląda to risotto :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowicie to wygląda ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję za wizytę! :)
    Uwielbiam risotto w każdej postaci, ale takiego jeszcze nie jadłam!

    OdpowiedzUsuń
  4. podeślij do mnie na dzisiejszy obiadek;) oj będzie smakowało;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda świetnie i na pewno dobrze smakuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny przepis, na pewno go wypróbuję. ;) Już idę go wydrukować ;)
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie : http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
    PS: Obserwuję, liczę na rewanż

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJĘ ZA ODWIEDZINY I POZOSTAWIONY KOMENTARZ! ANONIMIE, PROSZĘ NIE POZOSTAWAJ BEZIMIENNY :)