sobota, 3 maja 2014

Sałata z kurczakiem i pomarańczą z miodowo-cytrusowym dressingiem

Jakiś czas chodziło za mną połączenie kurczaka i pomarańczy, wreszcie wypróbowałam i jestem bardzo zadowolona. Dodatek pomarańczy i dressingu cytrusowo-miodowego sprawia, że sałata jest bardzo orzeźwiająca, a co za tym idzie jest idealna na cieplejsze dni jako samodzielny posiłek.


Składniki (2-3 porcje) :
1 opakowanie mix sałat
1 podwójna pierś z kurczaka (ok. 200g)
oliwa, sól, pieprz, papryka
1 pomarańcza
½ czerwonej cebuli

Dressing :
2 łyżki oliwy
2 łyżki soku z pomarańczy
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka musztardy
szczypta soli i pieprzu

Sposób przygotowania :
Pierś z kurczaka smaruję z obu stron oliwą, oprószam solą, pieprzem i papryką, wkładam do rękawa, piekę w temperaturze 190 stopni około 12-14 minut. Przygotowuję dressing – wszystkie składniki wlewam do małego słoiczka, zakręcam go i potrząsam aż składniki się połączą. Pomarańczę i cebulę obieram, pomarańczę kroję w plastry i na mniejsze kawałki, cebulę w cienkie półplasterki. Mix sałat wykładam do miseczek, układam pokrojonego na plastry kurczaka, pomarańczę i cebulę, całość polewam dressingiem.

6 komentarzy:

  1. ta sałatka kusi :) bardzo apetyczna! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale orzeźwiająco ! Piekne zdjęcie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne zdjęcie :) Kiedyś piekłam piersi z kurczaka w soku pomarańczowym, także połączenie znam i polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super taka sałatka! Fajne połączenie kurczaka i pomarańczy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne zdjęcia aż chce się oglądać :) Wszystko wygląda smakowicie :)
    http://przepisnazycie2f.blog.pl/

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJĘ ZA ODWIEDZINY I POZOSTAWIONY KOMENTARZ! ANONIMIE, PROSZĘ NIE POZOSTAWAJ BEZIMIENNY :)