sobota, 17 maja 2014

Szparagi w boczku

Nie ma się co rozwodzić, są po prostu przepyszne! Szparagi i boczek to kolejne połączenie idealne. Przepis jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Doskonałym dodatkiem będzie jajko sadzone lub na miękko albo pieczone talarki ziemniaczane. Gorąco zachęcam do wypróbowania :).


Składniki :
zielone szparagi
boczek w plastrach – 1 plaster na 1 szparag
olej

Sposób przygotowania :
Szparagi myję i osuszam. Odrywam zdrewniałą końcówkę (sama złamie się w odpowiednim miejscu). Końcówkę wyrównuję nożem. Do małej miseczki wlewam odrobinę oleju, za pomocą pędzelka smaruję szparagi. Każdy zawijam w plaster boczku, naczynie żaroodporne smaruję odrobiną oleju, układam w nim szparagi. Piekę w temperaturze 200 stopni około 20 minut (aż szparagi zrobią się miękkie a boczek zarumieni). 

8 komentarzy:

  1. Mniam! Wypasione szparagi :)

    OdpowiedzUsuń
  2. fajna sprawa:) zdjeci swietne, wiec pewnie i smak, wyprobuje w weekend.. a jaki boczek polecasz? ktory sie najbardziej nadaje?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do przygotowania tych szparagów użyłam boczku wędzonego Morliny w plastrach. Czekam na relację jak smakowało :) Pozdrawiam! :)

      Usuń
  3. zrobilam :) boczek to chyba Kania ale reki uciac nie dam. W kazdym razie smakowalo mega :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Szparagi darze miłością ogromna ;-)
    w Twoim wykonaniu wyglądają obłędnie smakowicie!!!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. smakowalo bardzo :D ka tez boczek kani wole ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ostatnio kupiłam kiełbasę od Kani, była okropna, nie dało się jeść ;)

      Usuń
  6. Mniam! Ostatnio na nowo odkrywam szparagi po dłuższej przerwie ;) Zabieram więc do wypróbowania ;)

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJĘ ZA ODWIEDZINY I POZOSTAWIONY KOMENTARZ! ANONIMIE, PROSZĘ NIE POZOSTAWAJ BEZIMIENNY :)