poniedziałek, 19 maja 2014

Tagliatelle z boczniakami

Identyczny makaron możemy przygotować z kurkami, które pojawią się niebawem. Śmietanki celowo jest niedużo, nie chciałam zrobić sosu, śmietanka miała jedynie nadać kremowego smaku, delikatnie oblepić makaron i scalić wszystko razem :).


Składniki (2-3 porcje) :
200 g makaronu tagliatelle     
350 g boczniaków
1 mała cebula
2-3 ząbki czosnku
150 ml śmietany do sosów
natka pietruszki
parmezan
sól, świeżo mielony czarny pieprz
olej

Sposób przygotowania :
Makaron gotuję według informacji podanej na opakowaniu. Cebulę i czosnek obieram, cebulę kroję w kostkę, czosnek i boczniaki w plastry. Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam cebulę i czosnek, podsmażam przez chwilę, dodaję grzyby, oprószam solą, smażę na małym ogniu przez około 10 minut. Po tym czasie wlewam śmietankę, mieszam, doprawiam do smaku solą i pieprzem, dodaję posiekaną natkę pietruszki. Gotuję na małym ogniu przez chwilę. Do gotowego sosu wrzucam makaron, mieszam. Nakładam na talerze, posypuję jeszcze odrobiną natki i parmezanem.


3 komentarze:

  1. Mniam, uwielbiam takie dania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszystko co z makaronem wcinam aż uszy mi się trzęsą :p

    Boczniaki lubię -chociaż wolałabym je zastąpić pieczarka ;-)

    Pozdrowionka!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. WOW , wspaniałe zdjęcia na blogu!
    A danie wygląda, i zapewne smakuje dobrze :)

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJĘ ZA ODWIEDZINY I POZOSTAWIONY KOMENTARZ! ANONIMIE, PROSZĘ NIE POZOSTAWAJ BEZIMIENNY :)