niedziela, 8 czerwca 2014

Krem ze szparagów

Korzystamy ze szparagów póki trwa na nie sezon. Dzisiaj kolejny przepis z ich wykorzystaniem - wspaniała, wiosenna zupa, delikatna w smaku i niskokaloryczna :).


 Składniki (2 porcje) :
1 pęczek zielonych szparagów (ok. 500 g)
1 duży ziemniak
600 ml bulionu drobiowego
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
3 łyżki oliwy
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
kilka kropli soku z cytryny
śmietanka do zup

Sposób przygotowania :
Cebulę i czosnek obieram, cebulę kroję w kostkę, czosnek w plastry. Szparagi opłukuję, odrywam zdrewniałe końce (same ułamią się we właściwym miejscu), odkrawam główki, resztę kroję na mniejsze kawałki (ok. 2 ½ cm). Ziemniaka obieram i kroję w kostkę. Na patelni rozgrzewam oliwę, wrzucam cebulę i czosnek, smażę aż się zeszklą, dodaję szparagi, po 2 minutach wyciągam główki i odkładam na bok, resztę smażę jeszcze 1 minutę, następnie przekładam do garnka. Dorzucam ziemniaka, wlewam bulion, gotuję kilka minut (aż warzywa będą miękkie). Zdejmuję z palnika, blenduję, doprawiam solą, pieprzem, szczyptą gałki muszkatołowej i kilkoma kroplami soku z cytryny. Podaję z odrobiną śmietanki.

13 komentarzy:

  1. wpraszam się na ten krem :) apetyczne zdjęcie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam krem szparagowy:) mniam

    OdpowiedzUsuń
  3. Ojjj zjadłabym :) Piękny kolorek ! Kocham szparagi :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniały krem, piękny kolorek, zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  5. absolutnie pyszny krem. Pięknie wygląda. Chyba się skuszę i taki przygotuję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepyszny musi być ten krem i ten kolor :)

    OdpowiedzUsuń
  7. CUDOWNY ,I BARDZO ZACHĘCAJĄCY KOLOR

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo kusi ten krem :) Odkrywam ostatnio na nowo szparagi, stąd moje zainteresowanie. Generalnie niezbyt przepadam za zupami, ale chyba się tu skuszę i wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo fajna zupka. Też często robimy :) a zdjęcie super :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie zdążyłam ugotować, a Twoja zupa wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJĘ ZA ODWIEDZINY I POZOSTAWIONY KOMENTARZ! ANONIMIE, PROSZĘ NIE POZOSTAWAJ BEZIMIENNY :)