poniedziałek, 23 czerwca 2014

Pampuchy z sosem pieczarkowym

Pampuchy inaczej kluski na parze to mięciutkie, rozpływające się w ustach drożdżowe bułeczki. Można je podawać na słodko z musami owocowymi i owocami lub wytrawnymi sosami. Mi bardziej smakują w tej drugiej wersji :).


Składniki (8 sztuk) :
150 ml ciepłego mleka
15 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
300 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
1 jajko
1 łyżka roztopionego masła

Sposób przygotowania :
Najpierw przygotowuję zaczyn – do miseczki wkruszam drożdże, dodaję cukier i mleko, mieszam aż składniki się połączą, odstawiam na 15 minut. Do większej miski przesiewam mąkę, dodaję sól, mieszam, dodaję gotowy zaczyn i przestudzone masło, wbijam jajko. Mieszam delikatnie łyżką, kiedy ciasto zacznie zbijać się w kulę przekładam je na blat i wyrabiam kilka minut aż będzie gładkie i elastyczne (w razie potrzeby podsypuję odrobiną mąki). Gotowe ciasto wkładam do miski, przykrywam ściereczką i odstawiam na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie dzielę je na 8 równych części, z każdej formuję kulkę, układam je na podsypanym mąką blacie, przykrywam ściereczką i pozostawiam na 15 minut. Do garnka wlewam wodę (mnie więcej do 1/3 wysokości), zakładam nakładkę do parowania, wstawiam na palnik, kiedy woda zacznie parować wkładam pampuchy (kluski urosną podczas parowania, dlatego nie wkładam wszystkich naraz), przykrywam pokrywką, paruję około 10 minut.

Sos pieczarkowy :
1 mała cebula
500 g pieczarek
200 ml śmietany do sosów
½ szklanki wody
1 łyżka mąki
sól, pieprz
natka pietruszki
olej

Sposób przygotowania :
Cebulę obieram i kroję w kostkę. Pieczarki myję, kroję w plastry. Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam cebulę, podsmażam przez chwilę, wrzucam pieczarki, mocno oprószam solą. Wodę mieszam z mąką, tak, żeby nie było grudek. Kiedy pieczarki się przesmażą wlewam śmietanę i wodę z mąką, mieszam. Doprawiam solą i pieprzem, dodaję posiekaną natkę. Gotuję kilka minut aż sos zgęstnieje.

10 komentarzy:

  1. O rany, jakie apetyczne! Przyznam się że pampuchów jeszcze nie robiła, zbieram się i zebrać nie mogę ;) Doradź, jak nie mam garnka do gotowania na parze, czy takie pampuchy wyjdą gotowane na sitku czy durszlaku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli nie masz nakładki do gotowania na parze, możesz wziąć zwykły garnek, wlać do niego wodę i na górze naciągnąć gazę. Kiedy woda zacznie się gotować na gazę kłaść pampuchy :).

      Usuń
  2. Zazwyczaj jem na słodko, ale taka wytrawna.. mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha, uwielbiam kluchy na słono :)

    OdpowiedzUsuń
  4. pychota! aż narobiłaś mi smaka....:)

    OdpowiedzUsuń
  5. O BOŻE CZASY DZIECIŃSTW MI SIĘ PRZYPOMNIAŁY, REWELACJA PO PROSTU, U MNIE NA SŁODKO BYŁY ROBIONE Z SOSEM Z TRUSKAWKAMI!! MNAIMII

    OdpowiedzUsuń
  6. U mnie je się tylko na słodko. Jakoś nie wpadłam na to, zeby podac je z sosem grzybowym. Koniecznie musze spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny przepis, na pewno go wypróbuję. ;) Już idę go wydrukować ;)
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie : http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
    PS: Obserwuję, liczę na rewanż

    OdpowiedzUsuń
  8. Koniecznie muszę wypróbować!
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie http://ogrodekzaoknem.blogspot.com/
    PS: Obserwuję, liczę na rewanż.

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJĘ ZA ODWIEDZINY I POZOSTAWIONY KOMENTARZ! ANONIMIE, PROSZĘ NIE POZOSTAWAJ BEZIMIENNY :)