środa, 4 czerwca 2014

Pieczarki faszerowane cebulką i boczkiem

To już trzecia propozycja na faszerowane pieczarki, były już z nadzieniem ziemniaczano-szpinakowym z parmezanem – klik i faszerowane szpinakiem zapiekane z serem – klik. Muszę przyznać, że wszystkie smakowały świetnie, ale te z boczkiem zniknęły najszybciej :). Z wierzchu wyglądają na wysuszone, ale w rzeczywistości są w środku bardzo soczyste, mniam. Myślę, że szybko je powtórzę i na pewno przygotuję na najbliższą imprezę :).


Składniki :
6 średnich pieczarek
1 duża cebula
3 plastry boczku
starty żółty ser
olej
sól, pieprz

Sposób przygotowania :
Cebulę obieram, kroję w dość cienkie piórka. Na patelni rozgrzewam odrobinę oleju, wrzucam cebulę, oprószam solą i pieprzem, smażę aż zmięknie i się lekko zarumieni. Przekładam na talerz, odkładam. Na patelnię wrzucam plastry boczku, smażę z obu stron aż będzie chrupiący, przekładam na ręcznik papierowy, odsączam z nadmiaru tłuszczu, przekładam na deskę, kroję na kilka mniejszych kawałków. Pieczarki myję i osuszam. Odrywam nóżki, za pomocą łyżeczki wyciągam środek. Kapelusze lekko smaruję olejem, układam na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia. Środek oprószam solą i pieprzem. Do każdej pieczarki wkładam boczek i cebulkę. Piekę w temperaturze 190 stopni, po ok. 12 minutach pieczenia, wysuwam blaszkę i oprószam każdą pieczarkę startym serem. Wkładam z powrotem, zapiekam jeszcze chwilkę aż ser się rozpuści. 

5 komentarzy:

  1. Uwielbiam faszerowane pieczarki, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam jakie pyszności:) ja też ubóstwiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawy sposób na pieczarki. ślinka aż cieknie ;) Muszę się przeprosić z ich faszerowaną wersją i wypróbować powyższe.

    OdpowiedzUsuń
  4. JAK JA LUBIĘ COŚ TAKIEGO - MNIAM !!!!

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJĘ ZA ODWIEDZINY I POZOSTAWIONY KOMENTARZ! ANONIMIE, PROSZĘ NIE POZOSTAWAJ BEZIMIENNY :)