piątek, 6 czerwca 2014

Risotto ze szparagami

Kremowy ryż i chrupiące szparagi, czy może być coś lepszego o tej porze roku :)? 



Składniki (2 porcje) :
200 g ryżu arborio
4 łyżki masła
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
200 ml białego wytrawnego lub półwytrawnego wina
600 ml bulionu warzywnego
garść startego parmezanu lub pecorino romano
1 pęczek zielonych szparagów – ok. 400 g

Sposób przygotowania :
Zaczynam od przygotowania szparagów, płuczę je pod wodą, delikatnie osuszam ręcznikiem papierowym, następnie odrywam zdrewniałe końce (same złamią się w odpowiednim miejscu), przekrawam je na 3-4 części. Na patelni rozpuszczam 2 łyżki masła, wrzucam szparagi, smażę często mieszając przez 4-5 minut, odkładam na bok. Cebulę i czosnek obieram i drobno siekam. W garnku rozpuszczam masło, wrzucam cebulę i czosnek, smażę przez  minutę ciągle mieszając. Następnie wrzucam ryż, mieszam, smażę przez chwilę. Wlewam wino, mieszam, gotuję aż alkohol odparuje, wówczas wlewam chochlę gorącego bulionu, gotuję na małym ogniu mieszając co kilka-kilkanaście sekund. Kiedy ryż wchłonie bulion wlewam kolejną chochlę i ciągle mieszam i tak aż do skończenia płynu. Na koniec wrzucam szparagi i starty ser, mieszam, nakładam na talerze.

8 komentarzy:

  1. haha ale się dzisiaj zgrałyśmy;) pychota!

    OdpowiedzUsuń
  2. Risotto zawsze smaczne ,pycha.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię risotto ze szparagami. W tym roku jeszcze nie udało mi się go zrobić, mam nadzieję, że jeszcze ugotuję przed końcem sezonu szparagowego.

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam szparagi ;) zielona najbardziej!

    OdpowiedzUsuń
  5. Za takie risotto dałabym się pokroić... mniam!

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJĘ ZA ODWIEDZINY I POZOSTAWIONY KOMENTARZ! ANONIMIE, PROSZĘ NIE POZOSTAWAJ BEZIMIENNY :)