czwartek, 26 czerwca 2014

Zupa z ciecierzycą i grzybami

Ta zupa to kolejna pozycja z książki C. Bardi. Kolejna trafiona i zdecydowanie do powtórki. Dużo w niej grzybów, które uwielbiam. Ciekawym dodatkiem jest ciecierzyca, która miło chrupie między zębami :).


 Składniki (4-6 porcji) :
150 g ciecierzycy
6 łyżek oliwy
1 duży ząbek czosnku
1 łyżka rozmarynu
30 g suszonych borowików
500 g pieczarek
2 nieduże ziemniaki
sól i świeżo mielony czarny pieprz
1 ½ l wywaru warzywnego
natka pietruszki

Sposób przygotowania :
Ciecierzycę zalewam wodą i pozostawiam do namoczenia na 12 godzin – najlepiej na noc (wody powinno być co najmniej trzy razy tyle ile ciecierzycy). Po namoczeniu wstawiam ją palnik, gotuję około 1 godzinę (aż będzie miękka). Ugotowaną ciecierzycę odsączam i odstawiam. W tym samym czasie kiedy wstawiam ciecierzycę, umieszczam borowiki w misce i zalewam wodą, powinny się moczyć przez 1 godzinę. Czosnek obieram i siekam, oczyszczone pieczarki kroję w grubsze plastry, namoczone i odsączone grzyby kroję w paski. W dużym garnku rozgrzewam oliwę wrzucam czosnek i rozmaryn, smażę aż czosnek się zarumieni. Wówczas wrzucam pieczarki i grzyby, oprószam solą, smażę aż grzyby puszczą wodę, wtedy zalewam je wywarem, gotuję pod przykryciem przez 30-40 minut. Ziemniaki obieram i kroję w kostkę, wrzucam do zupy na 15-20 minut przed końcem gotowania. W trakcie gotowania doprawiam zupę solą i pieprzem. Przed podaniem posypuję posiekaną natką.

6 komentarzy:

  1. bardzo ciekawy ten przepis!

    OdpowiedzUsuń
  2. Alez smakowite polaczenie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Alez apetyczne polaczenie smakow:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo mnie zaintrygowałaś tą zupką. Niezbyt lubię ciecierzycę puszkowaną, dlatego rzadko ją wykorzystuje w swojej kuchni, ale zaciekawiłaś mnie użyciem "świeżej". Pomysł na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. o fajne połaczenie! chyba zrobię ;-))) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJĘ ZA ODWIEDZINY I POZOSTAWIONY KOMENTARZ! ANONIMIE, PROSZĘ NIE POZOSTAWAJ BEZIMIENNY :)