czwartek, 31 lipca 2014

Bułki na jogurcie

Pyszne, mięciutkie, wręcz rozpływające się w ustach. Mogę zachwalać je bez końca :). Nie są skomplikowane w przygotowaniu, należy jedynie pamiętać, żeby jogurt i jajko wyciągnąć wcześniej z lodówki, aby ogrzały się do temperatury pokojowej. Ciasto bardzo przyjemnie się wyrabia. Jak widać bułeczki posiadają same zalety, nie pozostaje więc nic innego jak iść do kuchni i je upiec :). Gorąco polecam do wypróbowania! Źródło.


Składniki (10-12 sztuk) :
500 g mąki pszennej
1 ½ łyżeczki soli
14 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
60 g masła
200 g jogurtu naturalnego
120 ml mleka
1 jajko

Dodatkowo :
1 jajko + 1 łyżka mleka do posmarowania
mak do posypania

Sposób przygotowania :
Najpierw przygotowuję zaczyn : do miski wkruszam drożdże, dodaję cukier i ciepłe mleko, mieszam aż składniki się połączą i odstawiam na 15 minut. Do większej miski przesiewam mąkę, dodaję sól i masło, której rozcieram palcami z mąką. Następnie dodaję jogurt i jajko (pamiętajmy, żeby miały temperaturę pokojową) oraz gotowy zaczyn. Mieszam wszystko łyżką, kiedy ciasto zacznie zbijać się w kule przekładam je na blat i wyrabiam 5-7 minut aż będzie gładkie. Kładę je z powrotem do miski, przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na około 1 ½ godziny. Po tym czasie wyciągam ciasto na blat, dzielę na 10-12 równych części, z każdej formuję kulkę i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywam ściereczką i ponownie zostawiam do wyrośnięcia na 40 minut. W kubeczku roztrzepuję jajko z łyżką mleka i smaruję nim wyrośnięte bułeczki. Na koniec posypuję makiem. Piekę w temperaturze 200 stopni przez około 20-25 minut. Wyciągam i odstawiam do wystudzenia.

12 komentarzy:

  1. Wyglądają na bardzo puszyste! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie się prezentują. Czasochłone, ale na pewno warto zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudne!
    Uwielbiam domowe pieczywo i czas poswiecony uwazam za przyjemny.
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  4. Zachęciłaś mnie, tak cudnie wyglądają, że teraz muszę jej zrobić :))

    OdpowiedzUsuń
  5. pięknie się udały! pasowałyby mi dzisiaj do masełka domowego:)

    OdpowiedzUsuń
  6. mniam ale cudne te bułeczki :) pozdrwiam i zaparszam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. alala.. ale ci równiuśkie wyszły! cuudo.. na śniadanie idealne <3

    OdpowiedzUsuń
  8. domowe bułeczki są naj naj naj:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Na jutrzejsze śniadanie byłyby w sam raz :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Domowe najlepsze, częstuję się bez pytania ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Piękne bułki, ciekawy pomysł z tym jogurtem :)

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJĘ ZA ODWIEDZINY I POZOSTAWIONY KOMENTARZ! ANONIMIE, PROSZĘ NIE POZOSTAWAJ BEZIMIENNY :)