środa, 23 lipca 2014

Drożdżówki z jagodami i lukrem

Były już jagodzianki – klik, dzisiaj podaję przepis na łatwiejszą wersję bez nadziewania – drożdżówki. Są bardzo smaczne, jagody rozpływają się w ustach a lukier dodaje słodyczy. Nie da rady zjeść tylko jedną :).


Składniki (8-10 sztuk):
35 g świeżych drożdży
100 g cukru
250 ml mleka
575 g mąki pszennej
szczypta soli
80 g masła
2 jajka

Dodatkowo :
ok. 300 g jagód

Lukier :
½ szklanki cukru pudru
1 ½ łyżki mleka

Sposób przygotowania :
Drożdże rozkruszam do większej miski, dodaję cukier, podgrzane mleko (ma być ciepłe, ale nie gorące!) i 1 łyżkę mąki, mieszam aż składniki się rozpuszczą. Odstawiam na 15 minut. Masło rozpuszczam i odstawiam do przestygnięcia. Mąkę przesiewam do dużej miski, dodaję szczyptę soli, gotowy zaczyn, wystudzone masło i 1 jajko. Mieszam łyżką, kiedy ciasto zbije się w kulkę, przekładam je na blat i wyrabiam kilka minut, aż będzie gładkie. Wówczas umieszczam je z powrotem w misce, przykrywam ściereczką i odstawiam na 20 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie dzielę ciasto na 8-10 równych części. Z każdej formuję kulkę, układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i robię porządne wgłębienie, w które wkładam jagody delikatnie je dociskając. Brzegi drożdżówek smaruję lekko roztrzepanym jajkiem. Piekę w temperaturze 190 stopni przez około 20-25 minut (aż się zarumienią). Wyciągam i odstawiam. Wystudzone drożdżówki lukruję – do cukru pudru wlewam mleko, dokładnie mieszam, nakładam za pomocą łyżki.

14 komentarzy:

  1. Wyglądają perfekcyjnie.
    Uwielbiam drożdżówki z jagodami:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zgadzam się idealnie wygladają,:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak ładnie wyrosły! Apetycznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepięknie Ci wyrosły!! Muszą być przepyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. NIE MA TO JAK DOMOWE DROŻDŻÓWKI;PIĘKNE !! ZAPRASZAM NA MOJE MAŚLANE JAGODZIANKI;POZDRAWIAM
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/search/label/na%20s%C5%82odko

    OdpowiedzUsuń
  6. wypróbowałam przepis na jagodzianki ,które wyszły przepyszne ,więc także z tego przepisu skorzystam z wielką chęcią :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale śliczne :) Musiały być pyszne!
    ---
    http://takeittasty.blogspot.com
    http://facebook.com/takeittasty

    OdpowiedzUsuń
  8. łał! coś pięknego! narobiłaś mi smakaa z samego rana!

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie można im się oprzeć :)

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJĘ ZA ODWIEDZINY I POZOSTAWIONY KOMENTARZ! ANONIMIE, PROSZĘ NIE POZOSTAWAJ BEZIMIENNY :)