czwartek, 3 lipca 2014

Jagodzianki

Pyszne, mięciutkie bułeczki drożdżowe wypełnione po brzegi jagodami i polane lukrem. Domowe jagodzianki smakują najlepiej! :)


Składniki na 6 sztuk

Zaczyn :
17 g świeżych drożdży
1 płaska łyżeczka cukru
50 ml ciepłego mleka

Ciasto :
400 g mąki pszennej + odrobina do podsypania
3 łyżki cukru pudru
szczypta soli
150 ml ciepłego mleka
60 ml oleju rzepakowego
1 nieduże jajko

Nadzienie :
1 szklanka jagód świeżych lub mrożonych
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Lukier :
7 łyżek cukru pudru
1 ½ łyżki gorącej wody

Sposób przygotowania :
Najpierw robię zaczyn : do miseczki wkruszam drożdże, dodaję cukier i ciepłe mleko, mieszam aż składniki się połączą, odstawiam na 15 minut. Do większej miski wsypuję mąkę, cukier puder, szczyptę soli, mieszam, dodaję gotowy zaczyn, ciepłe mleko, olej i jajko. Mieszam delikatnie łyżką aż ciasto zacznie zbijać się w kulkę, wówczas przekładam je na blat i wyrabiam. Możemy podsypać je odrobiną mąki (nie za dużo, bo będzie suche!). Wyrabiam je przez około 7 minut, przekładam do dużej miski, przykrywam ściereczką i zostawiam do wyrośnięcia na 1 ½ godziny. Po tym czasie wyciągam ciasto na blat i wyrabiam jeszcze przez 1 minutę. Dzielę na 6 równych części. Jagody wsypuję do miski, dodaję mąkę ziemniaczaną, mieszam, żeby całe się w niej obtoczyły. Każdą część ciasta formuję w kulkę, spłaszczam (powinnam być mniej więcej wielkości dłoni), nakładam na środek 1- 1 1/2 łyżki jagód i zlepiam do góry. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia łączeniem do dołu, przykrywam ściereczką i odstawiam na 20 minut. Piekarnik nagrzewam do temperatury 190 stopni, piekę około 18 minut (aż ładnie się zarumienią). Wyciągam, odstawiam do przestudzenia. Do szklanki wsypuję cukier puder, wlewam gorącą wodę, mieszam. Jeśli lukier będzie zbyt gęsty dodaję wody – nie za dużo naraz, łatwo przesadzić :), ja dodaję po kilka kropel, mieszam i sprawdzam. Przygotowany lukier rozsmarowuję na przestudzonych jagodziankach.

14 komentarzy:

  1. Piękne te jagodzianki! Chodzą za mną od paru dni, muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak ja chciałabym wreszcie prawdziwych jagodzianek! Ale póki sama nie zrobię, to się niestety nie pojawią. Dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudne. Bardzo. Chyba lecę po jagody:)

    OdpowiedzUsuń
  4. od takich zaczynałam mój blog :) uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo lubię domowe jagodzianki:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ależ smakowite :) Ja swoje będę dopiero piekła!
    Zapraszam do akcji prowadzonej na moim blogu :) Czekam na takie bułeczki z owocami :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jutro będę robić. Uwielbiam po prostu ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam jagodzianki! :) muszę kupić jagody i koniecznie je zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mniam :-) zjadłabym jedną :-) muszę kupić jagódki i zrobić :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. ach, cudowne!! u mnie też już niebawem :-)))

    OdpowiedzUsuń
  11. bardzo lubię jagodzianki
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
    PS: Obserwuję i liczę na rewanż

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJĘ ZA ODWIEDZINY I POZOSTAWIONY KOMENTARZ! ANONIMIE, PROSZĘ NIE POZOSTAWAJ BEZIMIENNY :)