piątek, 1 sierpnia 2014

Chlebek jogurtowo-cytrynowy z malinami

Bardzo wilgotne i cudownie pachnące ciasto. Doskonałe na drugie śniadanie ze szklanką mleka lub jako deser do popołudniowej herbaty. Aktualnie mamy sezon na maliny i polecam zrobić je ze świeżymi, ale poza sezonem można do tego ciasta użyć mrożonych. Przepis znalazłam na tej stronie – klik.


Składniki :
300 g mąki pszennej
140 g cukru
½ łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
2 duże jajka
4 łyżki masła
240 g jogurtu naturalnego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
skórka otarta z 1 sparzonej cytryny
200 g malin świeżych lub mrożonych
cukier puder do posypania

Sposób przygotowania :
W misce umieszczam mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia i sodę, mieszam. Masło rozpuszczam i odstawiam do przestygnięcia. Do drugiej miski wbijam jajka, lekko roztrzepuję je widelcem, dodaję ekstrakt z wanilii, przestudzone masło oraz jogurt naturalny, miksuję na wolnych obrotach przez chwilę, aż składniki się połączą w jednolitą masę. Wówczas wsypuję suche składniki i skórkę z cytryny, delikatnie łączę łyżką, na koniec dodaję maliny, mieszam. Ciasto przekładam do keksówki (25x12) wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę w temperaturze 180 stopni przez około  50-60 minut (do suchego patyczka!). Po przestudzeniu posypuję cukrem pudrem.

11 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie wilgotne ciacha :) Wygląda przepysznie!

    Pozdrawiam i w wolnym czasie zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten chleb jest bardzo kuszący :D

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglada niebiańsko! jak ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię takie sycące ciacha:)

    OdpowiedzUsuń
  5. To ciasto wygląda pysznie, a nadzienie z malin dodatkowo kusi :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jaki żółciutki, bardzo smakowicie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam, uwielbiam takie :) Szczególnie na drugie śniadanie do kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

    Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

    Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
    http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

    lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

    Pozdrawiam

    Camelia
    Petitchef.pl

    OdpowiedzUsuń
  9. Jaki fajny pomysł na chlebek! Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Chlebek wygląda smakowicie i pewnie tak smakuje :) na pewno wypróbuję ten przepis, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJĘ ZA ODWIEDZINY I POZOSTAWIONY KOMENTARZ! ANONIMIE, PROSZĘ NIE POZOSTAWAJ BEZIMIENNY :)