czwartek, 14 sierpnia 2014

Cukinia faszerowana mięsem i kaszą

Podsmażona cebulka z kaszą gryczaną, pieczarkami i mięsem – jak dla mnie to farsz idealny. Smakuje bardzo dobrze i doskonale pasuje do cukinii. Przyrządzałam to warzywo już z różnymi farszami, ale ten jest zdecydowanie moim numerem 1 :). Zainteresowanych innymi przepisami na faszerowane warzywa zapraszam do zakładki –klik.


Składniki :
3 średnie cukinie
100 g kaszy gryczanej
1 cebula
2 ząbki czosnki
200 g mielonej wieprzowiny
6-8 małych pieczarek
1 łyżka posiekanej pietruszki
sól, pieprz
olej

Sposób przygotowania :
Kaszę gotuję według instrukcji z opakowania. Cebulę i czosnek obieram, cebulę kroję w kostkę, czosnek drobno siekam. Pieczarki opłukuję i kroję na małe kawałki. Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam pieczarki, oprószam solą i pieprzem, smażę kilka minut, przekładam do dużej miski. Na patelni ponownie rozgrzewam olej wrzucam cebule i czosnek, kiedy się zeszklą wrzucam mięso, oprószam solą i pieprzem,  smażę aż całkiem zmieni kolor, wówczas dodaję do pieczarek. Wsypuję również ugotowaną kaszę, dodaję posiekaną natkę, mieszam, smakuję, w razie potrzeby doprawiam jeszcze do smaku. Cukinie przekrawam na pół, małym nożem nacinam dookoła miąższ, których chcę usunąć, następnie usuwam go za pomocą małej łyżeczki. Układam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, sole w środku, pozostawiam na kilka minut. Za pomocą ręcznika papierowego pozbywam się powstałego w środku soku. Nakładam farsz. Piekę w temperaturze 180 stopni przez 30-40 minut (najlepiej zaglądać co jakiś czas i sprawdzać czy cukinia jest już odpowiednio miękka).  

10 komentarzy:

  1. nadziewane warzywa to jeden z lepszych letnich obiadów :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo ciekawy pomysł, musze z niego skorzystac :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super pomysł na farsz, pyszota :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie fajne cukinie. Uwielbiam takie nadziewane. Moja smaki

    OdpowiedzUsuń
  5. Pychota! zapraszam do mojej akcji Faszerujemy 2014! na Durszlak.pl. pozdrawiam Sniezka.

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny pomysł na faszerowane cukinie, zapisuję do ulubionych.;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. O taaak, połączenie kaszy i cukinii jest absolutnie genialne! :)

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJĘ ZA ODWIEDZINY I POZOSTAWIONY KOMENTARZ! ANONIMIE, PROSZĘ NIE POZOSTAWAJ BEZIMIENNY :)