wtorek, 26 sierpnia 2014

Dorsz w sosie curry

Klasyk kuchni indyjskiej – sos curry można wykorzystać do przygotowania wielu różnych potraw. Jest to prosty sos, niezwykle aromatyczny za sprawą czosnku, imbiru i chili i pięknie żółty dzięki kurkumie. Jest dość ostry i idealnie współgra z delikatnym mięsem dorsza. Obowiązkowym dodatkiem do tego dania jest ryż i warzywa, np. fasolka szparagowa lub marchew z groszkiem.


Składniki (3 porcje) :
600 g fileta z dorsza
1 mała cebula lub ½ dużej
2 ząbki czosnku
2-2 ½ cm świeżego imbiru
1/3 -1/2 papryczki chili
1 łyżeczka przecieru pomidorowego
1 czubata łyżeczka kurkumy
1 łyżka soku z limonki
sól
2 łyżki oleju
400 ml mleczka kokosowego
natka pietruszki lub kolendra do posypania

Sposób przygotowania :
Cebulę, czosnek i imbir obieram. Cebulę, czosnek i papryczkę chili drobno siekam. Imbir ścieram na tarce na małych oczkach. W garnku rozgrzewam 2 łyżki oleju, wrzucam cebule, czosnek, chili i imbir, smażę przez chwilę. Następnie dodaję przecier i kurkumę, mieszam, smażę jeszcze przez chwilę. Wlewam mleczko kokosowe, gotuję co jakiś czas mieszając przez około 5-7 minut aż sos trochę zgęstnieje. Wówczas dodaję sporą szczyptę soli i sok z limonki. Dorsza kroję na kawałki wielkości mniej więcej 4 cm, wrzucam do sosu. Gotuję około 6-8 minut, ściągam z ognia. Po nałożeniu posypuję natka pietruszki lub kolendrą. Podaję z ryżem i fasolką szparagową. 

10 komentarzy:

  1. Wygląda absolutnie pysznie!! Z chęcią zjadłabym taką miseczke :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetyczna potrawa, masz rację ten sos świetnie się komponuje z mięsem dorsza :)

    OdpowiedzUsuń
  3. piękny kolor, bardzo apetyczne danie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaki pyszny dorsz! Wygląda świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. świetny pomysł na podanie dorsza, z lekką nutką orientu- idealnie wpasowuje się w mój gust ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda smakowicie, naprawdę fajny pomysł na rybkę. Pozdrawiam;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. ryba + curry = dla mnie świetne połączenie. Na pewno smakuje wyśmienicie :)

    Pozdrawiam i zapraszam również do mnie

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny pomysł na dorsza, bo nieco odmienny od tego, co robimy z rybą zazwyczaj:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Witam, czy zamiast mleczka kokosowego mogę dodać samą śmietankę kremówkę???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam! Oczywiście można zastąpić kremówką, ale najlepszy efekt daje mleczko kokosowe. Pozdrawiam i życzę smacznego! :)

      Usuń

DZIĘKUJĘ ZA ODWIEDZINY I POZOSTAWIONY KOMENTARZ! ANONIMIE, PROSZĘ NIE POZOSTAWAJ BEZIMIENNY :)