piątek, 8 sierpnia 2014

Krem z pieczonych pomidorów i papryki

Zapach jaki roznosi się w domu podczas pieczenia warzyw jest wystarczającym powodem, żeby przygotować tą zupkę :). Pachnie cudnie, roboty nie ma dużo, a efekt jest bardzo zadowalający. Zupa jest lekka i aromatyczna, doskonale smakuje z takimi dodatkami jak feta i prażone ziarna słonecznika.


Składniki (2-3 porcje) :
1 kg dojrzałych pomidorów
2 duże czerwone papryki
1 mała czerwona cebula
3 ząbki czosnku
300 ml bulionu warzywnego
ser feta
ziarna słonecznika
sól, pieprz

Sposób przygotowania :
Papryki przekrawam na pół, wycinam gniazda nasienne, układam skórką do góry na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pomidory przekrawam na pół, wycinam twardą część, układam skórką do dołu na blasze. Cebulę obieram, przekrawam na pół, układam na blasze razem z rozgniecionym czosnkiem. Blachę wkładam do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Piekę przez 30 minut, po tym czasie wyciągam warzywa. Papryki jeśli jeszcze nie są czarne, mocno spieczone, pozostawiam w piekarniku na kolejne kilka-kilkanaście minut aż całkiem ściemnieją. Wówczas wyciągam je i wkładam do siatki, którą zawiązuję, odkładam na 15 minut. Pomidory i paprykę obieram i kroję na mniejsze kawałki, wrzucam do garnka. Cebulę również kroję i dodaję do reszty. Czosnek obieram i dorzucam do warzyw. Zalewam je 300 ml ciepłego bulionu, blenduję, doprawiam solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Ziarna słonecznika wrzucam na suchą, rozgrzaną patelnię i prażę. Zupę nakładam na talerze, posypuję pokruszoną fetą i uprażonym słonecznikiem.

9 komentarzy:

  1. taka zupka idealna na lato, pyszka! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jako fanka zup, jestem na tak. Jeszcze takiej pieczonej nie robiłam, ale koniecznie chcę wypróbować :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Musze zrobić taką zupkę, będę piekła warzywa na lutenicę to przy okazji. Pysznie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. zupka ma piękny kolor, chętnie bym taką zjadła

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetna zupa. Narobiłaś mi wielkiego smaka!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ślicznie wygląda :) Na pewno tak samo smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  7. jak apetycznie i zachęcająco wygląda ta zupa-krem, muszę spróbować! :)

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJĘ ZA ODWIEDZINY I POZOSTAWIONY KOMENTARZ! ANONIMIE, PROSZĘ NIE POZOSTAWAJ BEZIMIENNY :)