niedziela, 24 sierpnia 2014

Muffinki z malinami i kruszonką

Delikatnie kwaskowe maliny i chrupiąca, słodka kruszonka to świetne połączenie! Muffinki są mięciutkie i wilgotne w środku. W sam raz na drugie śniadanie lub do popołudniowej herbatki :).


Składniki (12 sztuk) :
2 szklanki mąki
8 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
szczypta soli
1 szklanka mleka
½ szklanki oleju
1 duże jajko
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 ½ szklanki malin

Kruszonka :
40 g mąki pszennej
20 g masła
20 g cukru

Sposób przygotowania :
Najpierw przygotowuję kruszonkę – w miseczkę umieszczam mąkę, masło i cukier, palcami ucieram aż powstaną okruchy, odstawiam. Do większej miski przesiewam mąkę, dodaję cukier, proszek do pieczenia, sodę i szczyptę soli, mieszam. W drugiej misce umieszczam mleko, olej, jajko i ekstrakt waniliowy, łączę za pomocą trzepaczki rózgowej. Suche składniki przesypuję do miski z mokrymi, mieszam krótko łyżką, dodaję maliny, delikatnie mieszam. Papilotki wkładam do formy na muffiny, każdą wypełniam do ¾ wysokości, wierzch obsypuję kruszonką. Piekę w temperaturze 190 stopni przez około 25 minut.

10 komentarzy:

  1. Świetne muffinki, pięknie się prezentują.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wyglądają:) Musze kiedyś wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakowicie wyglądają! Brałoby się i jadło!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jedne z moich ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń
  5. O tak, uwielbiam wszelkie wypieki z malinami. A te wyjątkowo zachęcają :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zakupy już zrobione. No to wracam i piekę ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że smakowały :) Pozdrawiam! :)

      Usuń

DZIĘKUJĘ ZA ODWIEDZINY I POZOSTAWIONY KOMENTARZ! ANONIMIE, PROSZĘ NIE POZOSTAWAJ BEZIMIENNY :)