środa, 27 sierpnia 2014

Pizza bianca z ziemniakami i cukinią

Cudowna pizza, która bardzo mi smakowała. Jest dość nietypowa i w Polsce raczej bardzo rzadko spotykana, jeśli w ogóle. Pizzę z ziemniakami jadają Włosi, a któż zna się lepiej na dobrej pizzy? :) Cienkie, chrupiące ciasto z jeszcze cieńszymi plasterkami ziemniaczków, skroplonych pyszną oliwą i oprószonych solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Całość rozpływa się w ustach. Z podanych proporcji zrobiłam 4 małe pizze o średnicy ok. 20 cm.



Składniki na ciasto :
500 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
3 łyżki oliwy
200 ml ciepłej wody

Zaczyn :
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
100 ml ciepłej wody

Dodatki :
3-4 małe ziemniaczki
½ niedużej cukinii
½ cebuli
oliwa
sól, świeżo mielony czarny pieprz

Sposób przygotowania :
Najpierw przygotowuję zaczyn do ciasta : do małej miseczki rozkruszam drożdże, dodaję cukier i wodę, mieszam aż wszystko się połączy, odstawiam na 15 minut. Do dużej miski przesiewam mąkę, dodaję sól, oliwę, gotowy zaczyn i 200 ml ciepłej wody. Mieszam łyżką, kiedy ciasto zacznie się zbijać w kule, przekładam je na blat i wyrabiam (podsypuję odrobiną mąki) przez około 7 minut aż będzie gładkie, wówczas przekładam je z powrotem do miski, przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na około 50-60 minut (powinno podwoić swoją objętość). Ziemniaki dokładnie myję i kroję na bardzo cienkie plasterki, cukinię również kroję w plasterki, mogą być odrobine grubsze niż ziemniaki, cebulę kroję w półplasterki. Wyrośnięte ciasto dziele na 4 równe części. Każdą cienko rozwałkowuję, układam plasterki ziemniaków na całej powierzchni tak, żeby się nie nakładały na siebie, dodaję kilka plastrów cukinii i trochę cebuli. Całość oprószam solą i pieprzem oraz skraplam oliwą (około 2 łyżek na 1 pizzę). Piekę w temperaturze 200 stopni przez około 18-20 minut.

6 komentarzy:

  1. pizzy z ziemniakami jeszcze nigdy nie miałam okazji spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. no takiej to jeszcze nie robiłam, muszę kiedyś spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Taka jasna też mi się podoba!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawa pizza, wygląda pysznie. Takiej jeszcze nie jadłam :-)

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJĘ ZA ODWIEDZINY I POZOSTAWIONY KOMENTARZ! ANONIMIE, PROSZĘ NIE POZOSTAWAJ BEZIMIENNY :)