wtorek, 9 września 2014

Chlebek z jarmużem i fetą na jogurcie greckim

Ten chlebek, a raczej rodzaj wytrawnego ciasta jest świetnym pomysłem na drugie śniadanie lub przekąskę w ciągu dnia. W środku jest wilgotny, słony za sprawą fety i lekko ostry dzięki jarmużowi. Z wierzchu smacznie chrupie ser pecorino, który dopełnia całości. Przepis pochodzi ze strony Souvlaki For The Soul.


Składniki :
325 g mąki pszennej
100 g mąki orkiszowej jasnej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
duża szczypta soli
duża szczypta pieprzu
1 ½ szklanki pokrojonego na mniejsze kawałki jarmużu
½ szklanki posiekanej natki pietruszki
125 g sera feta
350 g jogurtu greckiego
½ szklanki oliwy
2 jajka
2 łyżki startego sera pecorino romano

Sposób przygotowania :
Do miski przesiewam oba rodzaje mąki, dodaję proszek do pieczenia, sól, pieprz oraz jarmuż, natkę i ser feta, mieszam. W drugiej misce umieszczam jogurt grecki, oliwę i jajka, mieszam łyżką aż powstanie jednolita masa. Wlewam ją do miski z suchymi składnikami i mieszam łyżką do połączenia składników. Gotowe ciasto przekładam do wyłożonej papierem do pieczenia formy (25x12), wyrównuję. Piekę w temperaturze 180 stopni przez 50-60 min (do suchego patyczka). Wyciągam, pozostawiam w foremce jeszcze przez 10 minut, następnie wykładam chlebek na kratkę i pozostawiam do całkowitego wystudzenia.

8 komentarzy:

  1. Ale piękny ,a ja robiłam bułeczki na jogurcie naturalnym i jakoś mi nie posmakowały .

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy chlebek, wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda przepięknie! Muszę wypróbować taki jarmużowy wypiek:)

    OdpowiedzUsuń
  4. cudowny:) genialny przepis, wart przetestowania:)

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo ciekawie wygląda, musi być pyszny :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. o matko! za dobre by było prawdziwe!

    OdpowiedzUsuń
  7. Mega ogromne zaskoczenie :) Jadłabym !

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJĘ ZA ODWIEDZINY I POZOSTAWIONY KOMENTARZ! ANONIMIE, PROSZĘ NIE POZOSTAWAJ BEZIMIENNY :)