piątek, 26 września 2014

Krem brokułowy z kurkami i parmezanem

Przepis na krem brokułowy był już kiedyś na blogu, uwielbiam tę zupę i gotuję ją często. Dzisiaj odświeżam przepis i dodaję duszone na maśle i oliwie kurki z natką i parmezanem. Kurki i parmezan są świetnym dopełnieniem zupy i sprawiają, że smakuje jeszcze lepiej. :)


Składniki (4-5 porcji) :
3 l bulionu drobiowego
3 brokuły
3 średnie ziemniaki
4-5 ząbków czosnku
400-500 g kurek
4 łyżki oliwy
1 łyżka masła
garść posiekanej pietruszki
parmezan
sól, pieprz

Sposób przygotowania :
Brokuły dzielę na mniejsze kawałki, ziemniaki obieram i kroję w kostkę, czosnek obieram i kroję w grubsze plastry. Brokuły wrzucam do gotującego się bulionu, gotuję przez 15 minut, następnie dorzucam ziemniaki, dodaję sporą szczyptę soli, gotuję aż wszystkie warzywa będą całkiem miękkie. W tym czasie na patelni rozgrzewam 2 łyżki oliwy, wrzucam czosnek, smażę aż się zarumieni, dodaję razem z oliwą na której się smażył do zupy. Gotuję jeszcze chwilę, ściągam z palnika, blenduję, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Kurki przepłukuje pod silnym strumieniem wody, większe dzielę na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewam 1 łyżkę masła i 2 łyżki oliwy, wrzucam kurki, oprószam solą i świeżo mielonym pieprzem, dodaję natkę, duszę przez 6-7 minut. Nakładam zupę do miseczek, na wierzchu układam kurki, posypuję parmezanem.

7 komentarzy:

  1. Krem z brokułów robię często, ale nigdy w takiej wersji. Podoba mi się dodanie kurek. Smak musi być świetny:)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam zupy krem- super przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny pomysł z tymi kurkami. Z pewnością ożywiły tą zupę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie zupy kremy! Twoja jest bardzo apetyczna! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam zupę brokułową :) Z kurkami jeszcze nie jadłam.
    Zapraszam do swojej kuchni w wolnej chwili:)

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJĘ ZA ODWIEDZINY I POZOSTAWIONY KOMENTARZ! ANONIMIE, PROSZĘ NIE POZOSTAWAJ BEZIMIENNY :)