niedziela, 14 września 2014

Makaron z cukinią, boczkiem i groszkiem

Cukinia jest warzywem o mało wyrazistym smaku, ale podsmażona na oliwie, na której wcześniej smażył się czosnek smakuje wyśmienicie! Makaron jest prosty i bardzo szybki w przygotowaniu, idealny kiedy nie mamy czasu lub ochoty na stanie przy garach pół dnia :).


Składniki (2 porcje) :
250 g makaronu penne
100 g wędzonego boczku
1/3 średniej wielkości cukinii
100 g mrożonego zielonego groszku
3 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
sól
parmezan

Sposób przygotowania :
Makaron gotuję według przepisu z opakowania. Boczek kroję na mniejsze kawałki, cukinię w połówki plastrów średniej grubości, czosnek obieram i kroję w plastry. Zielony groszek wrzucam do miseczki, zalewam wrzątkiem i odstawiam na 2 minuty, po tym czasie odsączam go i odstawiam. Na patelni rozgrzewam 1 łyżkę oleju, wrzucam boczek, smażę aż zrobi się chrupiący. Wówczas odsączam go z nadmiaru tłuszczu, przekładam na talerz i odstawiam. Patelnię oczyszczam, ponownie rozgrzewam na niej 1 łyżkę oleju, wrzucam czosnek, smażę przez chwilę, dorzucam cukinię, lekko oprószam solą, smażę kilka chwil aż będzie miękka. Pod koniec smażenia dodaję boczek i groszek, podsmażam przez chwilę razem. Makaron odcedzam, wrzucam z powrotem do garnka, dodaję zawartość patelni, mieszam. Nakładam na talerze, posypuję odrobiną parmezanu.

3 komentarze:

  1. I właśnie na tym polega magia prostych dań- szybkie, nieprzekombinowane, a meeega smacznie!!! :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. dokładnie, zgadzam się z komentarzami powyżej :D siła w prostocie!

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJĘ ZA ODWIEDZINY I POZOSTAWIONY KOMENTARZ! ANONIMIE, PROSZĘ NIE POZOSTAWAJ BEZIMIENNY :)