wtorek, 30 września 2014

Puszyste bułeczki śniadaniowe z czarnuszką

Pyszne bułeczki, mięciutkie, puszyste. To kolejny udany przepis z bloga Moje Wypieki. Od siebie dodałam czarnuszkę siewną zwaną potocznie czarnym kminem. Przyprawa ta pochodzi z Azji, jest bardzo aromatyczna i ma wiele właściwości leczniczych. Wspaniale wzbogaca smak pieczywa. Polecam do wypróbowania! :)


Składniki (12 bułek) :
1 ¼ szklanki mleka
1 jajko
3 ¾ szklanki mąki pszennej
¾ łyżeczki soli
7 g suchych drożdży
2 łyżki masła

Dodatkowo :
1 jajko+1 łyżka mleka
czarnuszka do posypania

Sposób przygotowania :
Mleko podgrzewam, powinno być ciepłe. Jedno jajko lekko roztrzepuję. Masło rozpuszczam, odstawiam, żeby trochę przestygło. Mąkę przesypuję do miski, dodaje sól, suche drożdże, mleko, jajko i masło, mieszam łyżką, następnie przekładam na blat i wyrabiam ciasto przez kilka minut aż będzie gładkie i elastyczne. W razie potrzeby można podsypać odrobiną mąki (nie za dużo, bo bułeczki będą suche!). Ciasto umieszczam z powrotem w misce, przykrywam ściereczką i odstawiam na około 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie jeszcze raz krótko je wyrabiam, następnie dzielę na 12 równych części, z każdej formuję bułeczkę, którą układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywam ściereczką i pozostawiam do napuszenia na 30 minut. Przed pieczeniem każdą bułeczkę smaruję roztrzepanym jajkiem z 1 łyżką mleka i posypuje czarnuszką. Piekę w temperaturze 190 stopni przez około 20 minut (aż się ładnie zarumienią). Wyciągam i pozostawiam do wystygnięcia.


3 komentarze:

  1. Jakie okrąglutkie! Wyglądają bardzo kusząco, zwłaszcza posypane czarnuszką - ona idealnie podkręca smak pieczywa :)

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJĘ ZA ODWIEDZINY I POZOSTAWIONY KOMENTARZ! ANONIMIE, PROSZĘ NIE POZOSTAWAJ BEZIMIENNY :)