sobota, 18 października 2014

Chrupiący chleb z boczkiem

Prosty chlebek bez wyrabiania. To kolejne pieczywo wypiekane w garnku żeliwnym, dzięki czemu ma niesamowicie chrupiącą skórkę. Dodatek mocno wysmażonego boczku nadaje mu fajnego, słonego posmaku. Chlebek jest tak dobry, że można zajadać go bez niczego :). Przepis znalazłam tu.


Składniki :
100 g wędzonego boczku w plastrach
400 g mąki pszennej + trochę do podsypania
300 ml ciepłej wody
10 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania :
Boczek kroję na małe kawałki, wrzucam na rozgrzaną patelnię, smażę aż tłuszcz się wytopi a boczek zrobi się chrupiący. Przekładam na ręcznik papierowy i odsączam z nadmiaru tłuszczu. Przygotowuję zaczyn : drożdże rozkruszam do miseczki, dodaję 1 łyżeczkę cukru i 50 ml ciepłej wody, mieszam aż wszystko się rozpuści, odstawiam na 10 minut, żeby ruszyły. Do większej miski przesiewam mąkę, dodaję sól, boczek, gotowy zaczyn i resztę ciepłej wody (250 ml), delikatnie i dokładnie mieszam łyżką przez około pół minuty aż całość się połączy. Wierzch miski zakrywam folią spożywczą i odstawiam na 2 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie ściągam folię, lekko obsypuję dłonie mąką, delikatnie odklejam ciasto od ścianek miski, podsypuję mąką jej spód i rozciągam ciasto w dłoniach, następnie składam wszystkie cztery boki do środka. Czynność powtarzam. Miskę ponownie zakrywam folią i odstawiam na 30-40 minut. Do zimnego piekarnika wkładam garnek żeliwny razem z pokrywką. Nastawiam na temperaturę 250 stopni. Po 30 minutach wyciągam garnek (uwaga! jest bardzo gorący!), dno posypuję odrobiną maki, przekładam ciasto do garnka, wierzch posypuję mąką, kładę pokrywkę i wkładam garnek z powrotem do piekarnika. Po 30 minutach ściągam pokrywkę i piekę jeszcze 15-20 minut, aż chlebek ładnie się zarumieni. Wyciągam, studzę na kratce.

11 komentarzy:

  1. Piękny chlebek i na bogato, bo z boczkiem!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. domowe pieczywo zawsze najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  3. nigdy nie piekłam chleba w naczyniu żeliwnym ale ta chrupiąca skórka jest niebywale kusząca więc chyba spróbuje

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudownie wygląda! Nigdy jeszcze nie piekłam chleba w garnku żeliwnym.

    OdpowiedzUsuń
  5. domowy chleb...coś cudownego, już czujemy jego zapach i chrupiącą skórkę :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Domowe pieczywo nie ma nic lepszego, w miarę możliwości staram się je często pic. A Twój przepis wypróbuję na pewno :D. Wygląda bardzo smakowicie :), pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam,mam pytanie,czy w wersji bez boczku muszę dodać więcej mąki.Halina

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam! Nie ma takiej potrzeby, wystarczy pominąć boczek. Pozdrawiam! :)

      Usuń
  8. Witam,piekę ten chlebek z boczkiem lub bez i za każdym razem wychodzi wspaniały.Tylko z tym odklejaniem od miski i podsypywaniem mąką to trochę nie tak.W efekcie końcowym i tak ciasto było przyklejone do miski.Więc robię inaczej.Po wyrośnięciu wykładam ciasto na blat obsypany mąką,ciasto rozciągam i składam dwukrotnie i przekładam do koszyka do wyrastania wyłożonego ściereczką obsykaną mąką.Przykrywam końcami ściereczki i odstawiam do ponownego wyrośnięcia.Po wyrośnięciu obracam koszyk do góry dnem i przerzucam chleb do garnka.W ten sposób nie mam problemu z przyklejaniem się ciasta.Mam pytanie, czy w ten sposób mogę upiec chleb razowy? Pozdrawiam Halina

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam! Niestety nie pomogę, bo nie próbowałam w ten sposób piec chleba razowego. Czasami piekę zamieniając część mąki pszennej na pszenną pełnoziarnistą (od 50 g do maksymalnie 100 g tej z pełnego ziarna, ale drobno mielonej). Pozdrawiam serdecznie! :)

      Usuń
    2. P.S. Cieszę się, że chlebek smakuje! :)

      Usuń

DZIĘKUJĘ ZA ODWIEDZINY I POZOSTAWIONY KOMENTARZ! ANONIMIE, PROSZĘ NIE POZOSTAWAJ BEZIMIENNY :)