sobota, 25 października 2014

Dorsz pieczony pod kruszonką

Dorsz zapiekany pod aromatyczną, chrupiącą kruszonką to ciekawy i bardzo smaczny pomysł na podanie ryby. Sposób przygotowania sprawia, że ryba pozostaje soczysta, a jej miękkie, rozpływające się w ustach mięso przyjemnie kontrastuje z chrupką kruszonką. Nieskomplikowane i niebanalne :).


Składniki :
4 filety z dorsza bez skóry, każdy po około 150 g)
50 g bułki tartej
25 g masła
2 ząbki czosnku
1/3 papryczki chili
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
skórka starta z 1/3 cytryny
kilka kropel soku z cytryny
sól, pieprz
olej

Sposób przygotowania :
Czosnek obieram, drobno siekam, papryczkę chili pozbawiam nasion, siekam, umieszczam w miseczce. Dodaje natkę i skórkę z cytryny, mieszam, odstawiam. Naczynie żaroodporne smaruję olejem. Dorsza oprószam z obu stron solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem, układam w naczyniu, wkładam do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni. Rozgrzewam patelnię, roztapiam na niej masło, wrzucam bułkę tartą, mieszam, ściągam z palnika. Dodaję czosnek, chili, natkę, skórkę i kilka kropel soku z cytryny, mieszam. Po 10 minutach wyciągam dorsza, układam na nim kruszonkę i wkładam do piekarnika jeszcze na 5 minut (czas pieczenia zależy od wielkości filetów). 

14 komentarzy:

  1. Już czuję ten smak! Samą kruszonką mogłabym się zajadać chyba:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ojej jak pięknie wygląda! Musi być pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Prezentuje się fantastycznie! Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszna propozycja :-) wygląda pysznie. Z chęcią bym taki zjadła :-) pozdrawiam cieplutko :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniała propozycja na zdrową rybkę..;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękny kawałek rybki! Super propozycja!

    OdpowiedzUsuń
  7. Super przepis, łatwy a danie wyjątkowe. Smakował całej rodzinie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mnie to cieszy :) Pozdrawiam! :)

      Usuń
  8. Można użyć mrożonej natki pietruszki?

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJĘ ZA ODWIEDZINY I POZOSTAWIONY KOMENTARZ! ANONIMIE, PROSZĘ NIE POZOSTAWAJ BEZIMIENNY :)