piątek, 17 października 2014

Makaron z pulpecikami w sosie pieczarkowym

Dzisiejszy przepis to kolejny pomysł na szybki, smaczny i sycący obiad. Pulpeciki są lekkie, gotowane i soczyste w środku. Idealne danie dla głodomora :).


Składniki (2 duże porcje) :
200 g makaronu tagliatelle
400 g mielonego mięsa wieprzowego
½ cebuli
1 ząbek czosnku
1 jajko
1 łyżeczka soli
1/3 łyżeczki pieprzu
garść majeranku

Sos pieczarkowy :
300 g pieczarek
½ cebuli
200 ml śmietany do sosów
½ szklanki wody
1 łyżka mąki
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
olej

Sposób przygotowania :
Mięso przekładam do miski. Cebule i czosnek obieram i drobno siekam i razem z jajkiem i przyprawami dodaję do mięsa. Dokładnie łączę wszystko ręką. Formuję małe kuleczki, układam je na talerzu. Gotuję w osolonym wrzątku przez około 15 minut. Przygotowuję sos : cebulę kroję w drobną kostkę, pieczarki myję i kroję w grubsze plastry. Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam cebulkę, podsmażam przez chwilę, dodaję pieczarki, mocno oprószam solą i pieprzem. Do wody dodaję mąkę, mieszam dokładnie, żeby nie było grudek. Kiedy pieczarki będą już gotowe wlewam śmietankę i wodę z mąką, mieszam. Dodaję natkę. Zmniejszam ogień, gotuję kilka minut, aż sos zgęstnieje. Doprawiam solą i świeżo mielonym pieprzem. Makaron gotuję według instrukcji z opakowania. Ugotowane pulpeciki wrzucam do sosu. Na talerze nakładam makaron, polewam sosem, układam na nim pulpeciki.



5 komentarzy:

DZIĘKUJĘ ZA ODWIEDZINY I POZOSTAWIONY KOMENTARZ! ANONIMIE, PROSZĘ NIE POZOSTAWAJ BEZIMIENNY :)