niedziela, 26 października 2014

Norweska zupa rybna z łososiem i krewetkami

To najlepsza zupa rybna jaką jadłam. Delikatne, rozpadające się w ustach kawałki łososia, sporo warzyw, kremowy bulion i jędrne krewetki. Całość smakuje fantastycznie! Do tej zupy koniecznie trzeba wybrać surowe krewetki, czyli te szare. Krewetki gotujemy bardzo krótko, żeby nie były twarde i gumowate. Różowe krewetki są już wcześniej poddane obróbce cieplnej i nigdy nie będą smakować tak dobrze jak te surowe. Przepis pochodzi z norweskiej gazetki.


Składniki (4 porcje) :
500 g filetów łososia bez skóry
200 g rozmrożonych, obranych krewetek
1 korzeń pietruszki
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
2 małe czerwone papryki
1 łyżka przecieru pomidorowego
pieprz kajeński
sól, pieprz
700 ml wody
300 ml śmietanki do zup (dałam 100 ml)
sok z limonki lub cytryny
koperek
oliwa

Sposób przygotowania :
Pietruszkę, cebulę i czosnek obieram. Pietruszkę kroję w cienkie plastry, cebulę i czosnek drobno siekam, paprykę przekrawam na pół i kroję w paski. Na patelni rozgrzewam niewielką ilość oliwy, wrzucam pietruszkę, cebulę, czosnek i paprykę, smażę przez 2 minuty, pod koniec dodaję szczyptę pieprzu kajeńskiego oraz 1 łyżkę przecieru pomidorowego, mieszam. Przekładam do niedużego garnka, zalewam wodą i śmietanką, mieszam, gotuję na małym ogniu przez 20 minut. Pod koniec doprawiam solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Łososia kroję w dużą kostkę, wrzucam do zupy, po 3 minutach dodaję krewetki, pozostawiam na małym ogniu jeszcze przez 3 minuty. Zdejmuję garnek z palnika, doprawiam jeszcze odrobiną soli, pieprzu i soku z cytryny. Nalewam zupę do miseczek, posypuję koperkiem, podaję z cząstką limonki.

15 komentarzy:

  1. zjadłabym ... i talerz wylizała:) jak ona pysznie wygląda!!!!! o smaku mogę tylko pomarzyć, patrząc na zdjęcia...

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj, skusiłabym się na jedną porcję takiej zupki:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ohhhh chętnie zjadłambym chociaż odrobinkę! Wygląda wow :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Łosoś i krewetki, to moje smaki. Zupa wygląda baaaaaaardzo kusząco i apetycznie. Pozdrawiam. Danusia :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zamawiam porcję, tak dawno nie jadłam zupy rybnej, moja rodzina jest raczej mięsożerna:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie miałam jeszcze okazji jeść zupy z krewetkami ale ta wygląda tak apetycznie ..

    OdpowiedzUsuń
  7. muszę zrobić:) wygląda wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale apetyczna zupa, takiej jeszcze nie jadłam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo mnie Twoje zdjecie zachecilo ,dlatego zerklam na skladniki i juz wiem ze musze sie o krewetki postarac i koniecznie wyprobowac :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Norweska zupa rybna to moja ulubiona! Cenna uwaga odnośnie krewetek. Skorzystam z Twoich porad, gdy już zabiorę się za samodzielne jej ugotowanie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. zupka pyszna---tylko śmietankę wlewam na końcu

    OdpowiedzUsuń
  12. A czy krewetki można kupić świeże i zamrozić i potem do zupy użyć mrożonych?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, ale trzeba je najpierw rozmrozić.

      Usuń

DZIĘKUJĘ ZA ODWIEDZINY I POZOSTAWIONY KOMENTARZ! ANONIMIE, PROSZĘ NIE POZOSTAWAJ BEZIMIENNY :)