czwartek, 9 października 2014

Zupa z zielonej soczewicy

Najprostsza i bardzo szybka w przygotowaniu zupa z soczewicy. Możemy ją przygotować na wywarze warzywnym – wówczas będzie to wersja wegetariańska, lub na drobiowym. Zaletą zielonej soczewicy jest to, że nie trzeba jej wcześniej namaczać, wystarczy wrzucić do garnka, zalać bulionem i po około 25 minutach jest już mięciutka. Zupa jest bardzo sycąca i idealnie rozgrzewa w chłodne dni :).


Składniki (4 porcje) :
100 g zielonej soczewicy
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
2 marchewki
1 średni ziemniak
4 łyżki oliwy
1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego
natka pietruszki
sól, pieprz

Sposób przygotowania :
Cebulę, czosnek i marchewkę obieram. Cebulę kroję w kostkę, czosnek drobno siekam, marchew ścieram na tarce na grubych oczkach. W garnku rozgrzewam oliwę, wrzucam cebulę i czosnek, smażę chwilę aż się zeszklą, dodaję marchew, chwilę przesmażam razem. Wrzucam opłukana soczewicę, zalewam ciepłym bulionem, gotuję około 25 minut (aż soczewica będzie miękka). Ziemniaka obieram i kroję w mała kostkę, dodaję pod koniec gotowania (małym kawałkom ziemniaków wystarczy kilka minut, żeby były mięciutkie). Zupę doprawiam do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Nakładam, posypuję posiekana natką pietruszki.

4 komentarze:

  1. Wygląda bardzo apetycznie, chętnie bym zjadła:)

    OdpowiedzUsuń
  2. poproszę miseczkę. nie powinnam oglądać takich pyszności w pracy, bo ślinka cieknie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja to w ogóle zupowa jestem, więc mogę być mało obiektywna, ale dla mnie taka zielona zupa wygląda mega apetycznie.

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJĘ ZA ODWIEDZINY I POZOSTAWIONY KOMENTARZ! ANONIMIE, PROSZĘ NIE POZOSTAWAJ BEZIMIENNY :)