poniedziałek, 15 grudnia 2014

Gulasz rybny z ciecierzycą, cynamonem i orzeszkami ziemnymi

Rewelacyjne w smaku, szybkie w przygotowaniu danie jednogarnkowe. Cynamon, kumin i papryka nadają gulaszowi wyjątkowego smaku, a orzeszki ziemne dodają słoności i bardzo przyjemnie chrupią :).


Składniki (4 porcje) :
400 g filetów z łososia
10 małych ziemniaczków
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 puszka ciecierzycy
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka kuminu
2 łyżeczki papryki
1 łyżeczka cukru
duża szczypta soli
1 puszka krojonych pomidorów
2 szklanki wody
oliwa
1 szklanka orzeszków ziemnych
posiekana natka do posypania

Sposób przygotowania :
Ziemniaki, cebulę i czosnek obieram. Ziemniaki i czosnek kroję w grubsze plastry, cebulę w piórka. Ciecierzycę odsączam z zalewy i przepłukuję. W garnku rozgrzewam 3 łyżki oliwy, wrzucam ziemniaki, cebulę, czosnek i ciecierzycę, smażę często mieszając przez 2-3 minuty. Następnie dodaję cynamon, kumin i paprykę, ciągle mieszając smażę kolejne 2 minuty. Dodaję krojone pomidory i wodę, gotuję aż ziemniaki będą miękkie. W trakcie gotowania dodaję cukier i sól. Łososia kroję w dużą kostkę, dodaję do reszty składników, przykrywam pokrywką, zostawiam na małym ogniu na około 5 minut, w czasie gotowania należy delikatnie przemieszać całość. Kiedy ryba będzie już gotowa, ściągam z ognia. Nakładam do miseczek, posypuję sporą ilością orzeszków ziemnych i odrobiną posiekanej pietruszki.

1 komentarz:

  1. jeszcze nigdy nie jadłam łososia w takiej wersji :) naprawdę ciekawy pomysł!

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJĘ ZA ODWIEDZINY I POZOSTAWIONY KOMENTARZ! ANONIMIE, PROSZĘ NIE POZOSTAWAJ BEZIMIENNY :)