wtorek, 30 grudnia 2014

Pieczone pieczarki faszerowane boczkiem, papryką i cukinią

Uwielbiam pieczone pieczarki! W tym roku przyrządzałam je na kilka sposobów :

Dzisiaj podaję kolejny pomysł na pieczone pieczarki z farszem warzywno-mięsnym z żółtym serem, który ładnie skleja całość. Najlepiej smakują ciepłe, ale na zimno też bardzo dobrze dają radę :). Polecam!


Składniki :
10 średnich pieczarek
5 plastrów wędzonego boczku
½ średniej cebuli
1 ząbek czosnku
½ czerwonej papryki
1/3 cukinii
2 łyżki startego na małych oczkach żółtego sera
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
oliwa

Sposób przygotowania :
Delikatnie usuwam nóżki pieczarek, połowę z nich odstawiam, resztę wyrzucam. Następnie wydrążam środek pieczarek. Smaruję kapelusze pędzelkiem zamoczonym w oliwie. Układam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w środku posypuję odrobiną soli i pieprzu. Cebulę i czosnek obieram, cebule kroję w kostkę, czosnek drobno siekam. Nóżki pieczarek również siekam. Paprykę i cukinię kroję w drobną kosteczkę. Boczek dzielę na mniejsze kawałki. Rozgrzewam patelnię, wrzucam boczek, podsmażam aż wytopi się tłuszczyk, wrzucam cebulę, czosnek i nóżki pieczarek. Smażę przez 1-2 minuty. Następnie wrzucam paprykę i cukinię. W razie potrzeby dodaję odrobinę oliwy. Oprószam solą i świeżo mielonym pieprzem. Smażę przez 2-3 minuty. Przekładam do miski, dodaję ser i pietruszkę, mieszam. Nakładam farsz do pieczarek. Piekę w temperaturze 190 stopni przez około 15 minut.

8 komentarzy:

  1. Ja również uwielbiam faszerowane pieczarki:) Te Twoje z boczkiem kuszą. Idealne nie tylko na Sylwestra.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają bajecznie! Idealna przystawka, jak napisane powyżej, nie tylko na Sylwestra.

    OdpowiedzUsuń
  3. Zdecydowanie moje smaki. Wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Taki zestaw musi smakować wybornie! - coś dla nas:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam, są pyszne. Robię podobne :) Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają wyśmienicie :) Wiele razy robiłam faszerowane pieczarki ale przeważnie wegetariańskie, muszę spróbować z boczkiem. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Te pieczarki wyglądają bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJĘ ZA ODWIEDZINY I POZOSTAWIONY KOMENTARZ! ANONIMIE, PROSZĘ NIE POZOSTAWAJ BEZIMIENNY :)