piątek, 16 stycznia 2015

Kotleciki z dorsza w sosie kaparowym

Kolejny pomysł na rybne kotleciki, tym razem w towarzystwie kremowego sosu na bazie białego wina z dodatkiem kaparów. Przygotowując sos należy pamiętać, żeby ściągnąć go z palnika kiedy tylko zacznie gęstnieć i od razu podawać, w przeciwnym razie możemy go „przeciągnąć” i sos będzie zbyt gęsty. Kotleciki podałam z pieczonymi, chrupiącymi łódeczkami ziemniaczanymi oraz marchewką z groszkiem.


Składniki (7-8 kotlecików) :
400 g filetów z dorsza
1 mała cebulka
2 ząbki czosnku
skórka otarta z 1 sparzonej cytryny
garść posiekanej natki pietruszki
1 płaska łyżeczka soli
½ łyżeczki pieprzu
4 łyżki bułki tartej
2 jajka
bułka tarta do panierki

Sos :
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
½ małej cebulki
1 ząbek czosnku
3 łyżeczki kaparów z zalewy
150 ml białego wytrawnego wina
200 ml śmietanki kremówki
sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku

Sposób przygotowania :
Zaczynam od przygotowania kotlecików : cebulę i czosnek obieram i drobno siekam, wrzucam do miski razem ze skórką cytryny i posiekaną natką pietruszki. Dorsza mielę w maszynce do mięsa, dodaję do pozostałych składników. Doprawiam 1 płaską łyżeczką soli i połową łyżeczki pieprzu, wbijam jajka, dorzucam bułkę tartą, wszystko dokładnie mieszam. Formuję kotleciki, każdy obtaczam w bułce tartej, smażę na rozgrzanym oleju na złoto z obu stron. Sos : cebulę i czosnek bardzo drobno siekam, na patelni rozgrzewam masło i oliwę, wrzucam posiekaną cebulę i czosnek, smażę przez 1 minutę często mieszając, dodaję przepłukane kapary, smażę jeszcze przez chwilę, następnie wlewam wino, gotuję przez 3 minuty, wlewam kremówkę i gotuję kilka minut często mieszając. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Kiedy sos zaczyna delikatnie gęstnieć ściągam go z palnika. Polewam nim usmażone kotleciki. 

10 komentarzy:

  1. u mnie co prawda dorada, ale chyba da radę? Wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lecę wyciągnąć dorsza z zamrażarki, bo już wiem, co będzie na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszne, jeszcze nic na obiad dziś nie jadłam, a tu taka rozpusta kulinarna:)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne kotleciki. Ja się na takiego zapisuję :D

    OdpowiedzUsuń
  5. świetny pomysł na taki sos do rybki!

    OdpowiedzUsuń
  6. narobiłaś mi apetytu na takie kotleciki:))

    OdpowiedzUsuń
  7. Apetyczne, zapisałem przepis do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Już od patrzenia ślinka leci :-)

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJĘ ZA ODWIEDZINY I POZOSTAWIONY KOMENTARZ! ANONIMIE, PROSZĘ NIE POZOSTAWAJ BEZIMIENNY :)