sobota, 17 stycznia 2015

Pęczotto z warzywami

To ostatnio moja ulubiona wersja pęczotto. Wiele razy pisałam, że uwielbiam ten sposób przygotowywania ryżu lub kaszy, bo nadaje im niesamowitego smaku. Ziarenka chłoną cały smak bulionu, cebuli, czosnku, selera naciowego, oliwy i sera. Dodatki można dobierać dowolnie, ja dzisiaj przedstawiam wersję z cukinią, czerwoną papryką, zieloną fasolką i groszkiem. W przepisie fasolka i groszek są mrożone, w sezonie oczywiście używamy świeżych :). Smacznego! :)


Składniki (2 porcje) :
200 g kaszy pęczak
800 ml bulionu warzywnego
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 łodyga selera naciowego
1/3 cukinii
1 mała czerwona papryka
½ szklanki mrożonego groszku
garść mrożonej zielonej fasolki
1 łyżka masła
oliwa
sól, świeżo mielony czarny pieprz
parmezan lub grana padano

Sposób przygotowania :
Cebule i 2 ząbki czosnku obieram i razem z selerem naciowym dość drobno siekam. Bulion podgrzewam. W drugim garnku rozgrzewam łyżkę masła i 2-3 łyżki oliwy. Wrzucam cebulę, czosnek i seler naciowy, często mieszając podsmażam przez minutę. Kaszę przepłukuję i dorzucam do garnka, Mieszam, po minucie wlewam chochlę gorącego bulionu. Gotuję co jakiś czas mieszając, kiedy kasza wchłonie płyn, dolewam kolejną chochlę lub dwie i tak do skończenia płynu. Fasolkę gotuję w osolonej wodzie al dente, pod koniec gotowania wrzucam groszek. Cukinię i paprykę kroję na mniejsze kawałki, pozostały ząbek czosnku obieram i kroję w plastry. Na patelni rozgrzewam 2 łyżki oliwy, wrzucam czosnek, po chwili dodaje paprykę, po 1-2 minutach wrzucam cukinię, oprószam solą i świeżo mielonym pieprzem, podsmażam jeszcze jakieś 3-4 minuty. Kiedy kasza wchłonie cały bulion i będzie już miękka dodaję do smaku starty parmezan lub ser grana padano. Na koniec dodaję warzywa z patelni oraz fasolkę z groszkiem. Całość gotuję jeszcze 2 minuty. Nakładam, na talerzach posypuję jeszcze odrobiną startego sera, od razu podaję.

20 komentarzy:

  1. Smakowite i zdrowe danie! Rzadko używam kaszy w swojej kuchni.. Ale staram sie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Słowo "pęczotto" mnie rozbroiło.
    A pęczak uwielbiam i z przyjemnością pokombinuję z nim w tę stronę.
    Pozdrawiam, Asia

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię takie warzywne dania i sama bardzo często podobne robię, jednak kaszy pęczak już dawno nie jadłam i muszę w końcu coś z niej zrobić :P Wygląda przepysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. ŁAŁ! Pęczotto jest wspaniałe!

    Ps.serdecznie zapraszam do brania udziału w moim czekoladowym konkursie, informacje u mnie na blogu! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie, zdrowo i jak kolorowo :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super pomysł na wykorzystanie pęczaku :)

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam pęczak, moim zdaniem jest niedoceniany :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mam bulion, mam, zaraz zrobię:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Super danie aż oczy się śmieją. uwielbiam pęczak i kombinacje z warzywami

    OdpowiedzUsuń
  10. Włosi pewnie pozazdrościli by nam takiego pęczotto.. i kto wie, czy swoje risotto nie zamieniliby na Twoją wersję pęczotta;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Fantastycznie kolorowe to pęczotto! Muszę spróbować:))

    OdpowiedzUsuń
  12. Coś pysznego,
    I można jeść bez większych wyrzutów :)

    OdpowiedzUsuń
  13. fajny sposób na pęczak :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo smakowicie wygląda :) Aż nabrałam ochoty na kaszę! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. zdjęcie takie "świeże" :)
    bardzo zachęcające :)

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJĘ ZA ODWIEDZINY I POZOSTAWIONY KOMENTARZ! ANONIMIE, PROSZĘ NIE POZOSTAWAJ BEZIMIENNY :)