sobota, 3 stycznia 2015

Pulled pork burger z surówką colesław

Nowy rok zaczynamy bardzo smacznie przepysznym burgerem z tak zwaną szarpaną, rwaną lub wyczesaną :) wieprzowiną. Mięso nie jest trudne w przygotowaniu, ale dość czasochłonne. Powinno marynować się w przyprawach całą noc i piec baardzoo długo bo aż 9 godzin w temperaturze 90 stopni. Po upieczeniu jeszcze powinno z godzinkę odpocząć, ufff i w końcu można zajadać. Roboty przy nim nie dużo a efekt jest niesamowity! Mięso rozpływa się w ustach, jest idealne do kanapek, burgerów lub sałatek. Gorąco polecam! :) Bułeczki upiekłam z mojego przepisu, który znajduje się tu. Pomysł na mięso zaczerpnęłam z Kukbuka, a przepis na pysznego colesława znalazłam tu.


Składniki :
1 kg łopatki wieprzowej
4 łyżki oliwy
2 łyżki wędzonej papryki
2 łyżeczki soli
4 ząbki czosnku

Sposób przygotowania :
Przygotowuję marynatę – w misce umieszczam oliwę, wędzoną paprykę, sól i pokrojony w plastry czosnek, mieszam. Dokładnie nacieram nią mięso, owijam folią spożywczą i wkładam do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Zamarynowane mięso umieszczam w naczyniu żaroodpornym z pokrywką lub w garnku żeliwnym. Piekę przez 9 godzin w temperaturze 90 stopni. Na ostatnie pół godziny ściągam pokrywkę i włączam funkcję grillowanie, żeby mięso się zarumieniło. Po upieczeniu przekładam na duży talerz i szczelnie zakrywam folią aluminiową. Odstawiam na godzinę, żeby mięso odpoczęło. Gotowe mięso rozdzielam za pomocą dwóch widelców.

Surówka colesław 

Składniki :
ćwiartka białej kapusty
mała marchewka
mała cebula

Sos :
½ szklanki majonezu
2 łyżki mleka
1 łyżka cukru pudru
2 łyżeczki octu balsamicznego
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka drobno posiekanego koperku
sól, pieprz

Sposób przygotowania :
Kapustę drobno szatkuję, wrzucam do miski, oprószam solą i odstawiam na kilkanaście minut, następnie odciskam z soku. Marchew i cebulę obieram, marchew ścieram na tarce na drobnych oczkach, cebulę drobno siekam. Przygotowuję sos : w misce umieszczam wszystkie składniki i dokładnie mieszam. Do kapusty dodaję marchew, cebulę i sos, mieszam, miskę zakrywam folią spożywczą i wkładam na 2 godziny do lodówki. Bez pośrednio przed podaniem dodaję jeszcze odrobinę octu i soku z cytryny.

9 komentarzy:

  1. Pyszności, rewelacyjnie to wygląda :-) zjadłabym :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. oj za taka kanapke oddam kilo czekolady , uwielbiam miesne rewoluje :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. jadłam kiedyś taka pieczona rwana wieprzowine u znajomej i była pysznaaa!!! szkoda tylko że tak długo sie piecze w piekarniku bo ja jestem osoba ktora lubi wszystko miec szybko zrobione :D ale dla tego smaku warto :)))

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda rewelacyjnie! pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  5. WARTE GRZECHU W NOWYM ROKU !

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię burgery :), a domowy fast food smakuje najlepiej ;) ...

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam, czy takie mięsko można piec na raty???Tzn. przez dwa dni?A drugie pytanie do czego innego można wykorzystać takie pieczone mięsko????Czy tylko do kanapek???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam! Mięsa niestety nie można piec na raty :). Oprócz burgerów i kanapek można z nim przyrządzić różne sałatki, w internecie jest cała masa przepisów. Warto się skusić na jego przygotowanie, bo mięsko jest bardzo smaczne :) Pozdrawiam! :)

      Usuń

DZIĘKUJĘ ZA ODWIEDZINY I POZOSTAWIONY KOMENTARZ! ANONIMIE, PROSZĘ NIE POZOSTAWAJ BEZIMIENNY :)