sobota, 24 stycznia 2015

Sałatka makaronowa z cukinią i octem balsamicznym

Genialna w swojej prostocie i smaku sałatka makaronowa. To kolejny przepis, który udowadnia, że wystarczy kilka składników i odrobina poświęconego czasu, żeby zrobić coś smacznego :). Ocet balsamiczny nadaje cukinii świetnego smaku! Sałatka godna uwagi i warta wypróbowania na przykład w ramach sobotniej kolacji :). Przepis pochodzi z książki Gino D’Acampo.


Składniki (2 porcje) :
200 g makaronu świderki
2 ½ łyżki oliwy + odrobinę do skroplenia
1 duża cukinia
1 ½ łyżki octu balsamicznego
1 ząbek czosnku
7 listków mięty
50 g fety
sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania :
Makaron gotuję al dente, odcedzam, przelewam zimną wodą i skraplam odrobiną oliwy. Cukinię przekrawam wzdłuż na pół i kroję w półplasterki o szerokości około 0,5 cm. Na patelni rozgrzewam oliwę, wrzucam cukinię, smażę przez 5 minut, co jakiś czas mieszając. Skraplam octem balsamicznym, dodaję czosnek i smażę jeszcze przez minutę. Na koniec dorzucam porwane listki mięty, doprawiam solą i pieprzem, ściągam z ognia. Makaron przekładam do dużej miski, dodaje zawartość patelni, mieszam. Podaję od razu.

18 komentarzy:

  1. Smacznie się zapowiada. Taki ciekawy przepis na sałatkę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przepysznie, a tak prosto ją przygotować :) Bardzo lubię połączenie cukinii z makaronem, więc to coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe połączenie :) Bardzo lubię cukinię!

    OdpowiedzUsuń
  4. Obłędna... śliczna. Myślę, ze równie smakowita :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawa propozycja :) Połączenie: makaron i cukinia - nie może być źle :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Myślę, że jest pyszna i sycąca...

    OdpowiedzUsuń
  7. i dla mnie poproszę! makaron uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam takie proste przepisiy :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Takie sałatki to ja lubię, lekkie i zdrowe. Czego chcieć więcej.

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciekawe połączenie, zdrowo i lekko :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Fajna sałatka, w stylu śródziemnomorskim :-) Spróbuję na pewno.

    OdpowiedzUsuń
  12. Przepis wypróbowałem i muszę powiedzieć, że nie do końca mięta mi tu podeszła. Ale do powtórzenia - choć następnym razem spróbuję jeszcze z mozarellą zamiast fety.

    OdpowiedzUsuń
  13. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  14. naprawdę fajne, trochę greckiej nuty, muszę kiedyś wypróbować ten smak:)

    OdpowiedzUsuń
  15. naprawdę warte uwagi i najważniejsze,że nie jest czasochłonne! :) muszę wypróbować :)

    zapraszam na lumpeksowe łowy, jesteśmy nowe :)
    whiteeandblack.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJĘ ZA ODWIEDZINY I POZOSTAWIONY KOMENTARZ! ANONIMIE, PROSZĘ NIE POZOSTAWAJ BEZIMIENNY :)