poniedziałek, 18 maja 2015

Jogurtowiec brzoskwiniowy

Jogurtowiec to doskonałe ciasto na ciepłe dni. Jest lekkie i puszyste. Smak masy owocowej można zmieniać w zależności od tego jakich użyjemy owoców i galaretki. Możemy również przygotować wersję z całymi owocami zalanymi galaretką. Zachęcam do przygotowania w najbliższym czasie i wypróbowania różnych wersji :). Ciasto nie sprawia większych problemów przy przygotowaniu. Jedyne na co należy zwrócić uwagę, to łączenie żelatyny z masą jogurtową. Jogurty powinny mieć temperaturę pokojową, a żelatyna nie może być gorąca. Powinna być lekko przestudzona, ale nie może zacząć tężeć, w innym przypadku istnieje ryzyko powstania grudek. Przepis znalazłam na tej stronie.


Składniki na biszkopt :
3 jajka
½ szklanki cukru
½ szklanki mąki
50 g roztopionego masła

Składniki na masę jogurtową :
1 kg jogurtu greckiego
250 ml śmietanki kremówki
7 łyżek cukru pudru
4 łyżki żelatyny
100 ml mleka

Składniki na masę brzoskwiniową :
600 g brzoskwiń z puszki
2 galaretki brzoskwiniowe
200 ml wrzątku

Sposób przygotowania

Biszkopt :
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wykładam papierem do pieczenia. Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dodaję cukier, miksuję aż powstanie gładka i lśniąca masa. Dodaję żółtka, miksuję do połączenia składników. Następnie dodaję mąkę i roztopione masło, delikatnie mieszam łyżką aż wszystko się połączy. Gotową masę przelewam do tortownicy, wyrównuję. Piekę w temperaturze 170 stopni przez około 20 minut (do suchego patyczka). Wyciągam z piekarnika i odstawiam do wystygnięcia (nie ściągam obręczy!).

Masa jogurtowa :
Kremówkę ubijam na sztywno. Jogurt miksuję z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuszczam w gorącym mleku. Czekam chwilę aż odrobinę przestygnie i dodaję dwie łyżki jogurtu, mieszam, przelewam do reszty masy jogurtowej i krótko miksuję. Na koniec dodaję ubitą kremówkę i delikatnie mieszam do połączenia składników. Gotową masę wylewam na biszkopt,  wstawiam do lodówki aż zgęstnieje.

Masa brzoskwiniowa :
Brzoskwinie odsączam z zalewy i miksuję na puree. Galaretkę rozpuszczam we wrzątku i odstawiam. Do wystudzonej dodaję puree brzoskwiniowe, mieszam i odstawiam. Kiedy masa zacznie tężeć wylewam ją na masę jogurtową i odstawiam do lodówki do całkowitego stężenia. 

17 komentarzy:

  1. Piękny jogurtowiec ci wyszedł :) Lubię takie ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  2. idealne ciasto na wiosnę i ciepłe dni!

    OdpowiedzUsuń
  3. Coś dla dzieciaków, będą zachwycone.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak dla mnie to jest idealne ciasto nie tylko na ciepłe dni, ale na każdą okazję! ;) mogłabym je jeść bez końca! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak pięknie wygląda to ciasto. Kolory przyciągają wzrok. Pewnie wspaniale smakuje :) Podoba mi się ta masa brzoskwiniowa :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wow, pięknie wygląda, piękne kolory i pewnie super smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Fantastyczne ciasto! Musi smakować rewelacyjnie!

    OdpowiedzUsuń
  8. mmmmm Pychotka, Muszę takie zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  9. woow ale to ciasto pysznie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  10. sama słodycz ,na pewno zagości na moim stole,dziekuję

    OdpowiedzUsuń
  11. Zrobilam 2 razy musze to zrobic z sezonowymi owocami polecam 😁

    OdpowiedzUsuń
  12. Mniaam! Aż ślinka cieknie! Koniecznie muszę wypróbować ten przepis! ;)
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
    PS:Obserwuję i liczę na rewanż

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJĘ ZA ODWIEDZINY I POZOSTAWIONY KOMENTARZ! ANONIMIE, PROSZĘ NIE POZOSTAWAJ BEZIMIENNY :)