sobota, 20 lutego 2016

Jak zrobić mleko migdałowe?

Któregoś razu oglądając jeden z programów kulinarnych zobaczyłam jak przygotowuje się takie mleko. Przyznam szczerze, że pierwszy raz przygotowałam je z czystej ciekawości. Pojęcia nie miałam jak takie roślinne mleko może smakować. Byłam zaskoczona, bo rzeczywiście ma ten charakterystyczny dla mleka aksamitny smak, w dodatku wyraźnie czuć smak migdałów. Rewelacyjny napój! Uwielbiam pić go prosto z lodówki lub dodawać do kawy, nadaje jej znakomitego smaku. Znakomicie sprawdzi się również jako składnik koktajli owocowych oraz owsianki.


Składniki :
150 g migdałów
0,5 l zimnej wody z kranu
1 l wody przegotowanej lub źródlanej

Sposób przygotowania :
Migdały umieszczam w misce, zalewam zimną wodą z kranu i odstawiam na 12 godzin. Następnie odlewam, wrzucam do misy blendera, zalewam 1l przegotowanej lub źródlanej wody i blenduję na najwyższych obrotach przez 1 minutę. Na dużej misce kładę sito, na sicie ściereczkę, przelewam mleko. Pozostałą pulę dokładnie odciskam. Mleko przelewam do butelki z zamknięciem i wkładam do lodówki. Jest gotowe od razu po przyrządzeniu. Mleko stojąc w lodówce rozwarstwia się, jest to normalne, należy je wstrząsnąć przed spożyciem.

4 komentarze:

  1. Bardzo fajny pomysł, muszę spróbować takiego mleka. Ciekawe, czy do kawy się nada :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super! Z pewnością mi się przyda :>

    OdpowiedzUsuń
  3. I z pewnością dużo taniej wychodzi niż kupne mleko migdałowe. Super :)

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJĘ ZA ODWIEDZINY I POZOSTAWIONY KOMENTARZ! ANONIMIE, PROSZĘ NIE POZOSTAWAJ BEZIMIENNY :)