piątek, 3 czerwca 2016

Dorada pieczona

Dorada to ryba popularna w kuchni śródziemnomorskiej. W Hiszpanii, Grecji i Chorwacji jest nazywana „królową mórz”. Coraz częściej można ją spotkać również na północy Europy. Wspaniale nadaje się do grillowania, pieczenia i smażenia. Jej mięso jest delikatne i soczyste. Polecam upiec ją w folii, ryba doskonale wchłonie aromat tego co do niej włożymy, a mięso będzie tak soczyste, że rozpłynie się w ustach :).  

                            
Składniki :
2 dorady
2 duże ząbki czosnku
świeży tymianek
4 plastry cytryny + 2 cząstki cytryny do późniejszego skropienia
sól

Sposób przygotowania :
Najpierw dokładnie myję ryby pod bieżącą wodą. Następnie usuwam łuski i patroszę. Ponownie myję, zwłaszcza w środku. Osuszam i oprószam solą w środku i na zewnątrz. Do środka wkładam po 2 plastry cytryny, przekrojony wzdłuż ząbek czosnku i wiązkę świeżego tymianku. Każda rybę zawijam w folię aluminiową. Piekę w temperaturze 190 stopni przez około 20-25 minut. Podaję z  cząstką cytryny.

4 komentarze:

  1. Potwierdzam, że dorada to królowa. Ja traktuję ją po królewsku. W wolnej chwili zapraszam zerknąć :D

    Pozdrawiam serdecznie
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo smacznie!

    Zapraszam na mojego bloga! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Apetyczna dorada, uwielbiam grillowane rybki. Mniam
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJĘ ZA ODWIEDZINY I POZOSTAWIONY KOMENTARZ! ANONIMIE, PROSZĘ NIE POZOSTAWAJ BEZIMIENNY :)