wtorek, 12 lipca 2016

Zupa meksykańska z mięsem mielonym

Jeśli w kółko gotujecie te same zupy i już wychodzą wam bokiem, ta propozycja może was zainteresować. Zupa jest łatwa do zrobienia, gęsta i sycąca. Najedzą się nią również panowie ;). W smaku bardzo przypomina chili con carne. 


Składniki (6 porcji) :
1 l bulionu warzywnego lub mięsnego
500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
2 średnie cebule
3 ząbki czosnku
1 papryczka chili
1 duża lub 2 mniejsze czerwone papryki
1 puszka pomidorów krojonych
2 łyżki przecieru pomidorowego
1 puszka czerwonej fasoli
1 mała puszka kukurydzy
kolendra lub natka pietruszki
kumin
mielona kolendra
sok z 1 limonki
cukier
sól, pieprz
oliwa

Sposób przygotowania :
Cebule i czosnek obieram, cebule kroję w kostkę. Papryczkę chili drobno siekam. Paprykę kroję w cienkie paski. Fasolę i kukurydzę odcedzam na durszlaku i przelewam wodą. W dużym garnku rozgrzewam 3 łyżki oliwy, wrzucam cebule, smażę aż się zeszkli, dodaje mięso, oprószam solą i pieprzem, rozdrabniam, kiedy zmieni kolor dodaje wyciśnięty czosnek i posiekaną papryczkę chili. Smażę jeszcze chwilę, następnie dorzucam pomidory, wlewam ciepły bulion, dodaje 2 łyżki przecieru pomidorowego, 2 łyżeczki kminu, 1 łyżeczkę mielonej kolendry, szczyptę cukru i soli oraz sok z limonki. Gotuję na średnim ogniu przez około 20 minut. Na 3-4 minuty przed końcem gotowania dodaję fasolę i kukurydzę. Na koniec doprawiam jeszcze do smaku odrobiną soli, kminu i kolendry. Nalewam do miseczek i posypuję kolendrą lub natką pietruszki.

1 komentarz:

  1. Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJĘ ZA ODWIEDZINY I POZOSTAWIONY KOMENTARZ! ANONIMIE, PROSZĘ NIE POZOSTAWAJ BEZIMIENNY :)